Ruotsin ulkoministerille porttikielto - "typerää ja törkeää"

Israel närkästyi Ruotsin ulkoministerin kommenteista, joiden mukaan Israelin surmaamien palestiinalaisten kuolemista pitää aloittaa tutkimukset.

  • LKS 20151124 Sweden's Minister of Foreign Affairs Margot Wallström speaks during the meeting of Finland's and Sweden's Ministers of Foreign Affairs in Helsinki on November 24th 2015. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Margot Wallström.

    ()
  • LKS 20151230 DB104; Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends during the weekly cabinet meeting at the PM's office in Jerusalem, on December 27, 2015. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / DAN BALILTY

    Benjamin Netanjahu.

    ()

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsuu Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin kommentteja ”typeriksi” ja ”moraalittomiksi”, kertoo The Local.

Wallström vaati tiistaina valtiopäivillä perusteellisia ja uskottavia selvityksiä siitä, missä määrin Israel on surmannut palestiinalaisia ja turvautunut laittomiin teloituksiin viime kuukausina jatkuneiden palestiinalaisten ja israelilaisten välisten väkivaltaisuuksien aikana.

– Minun mielestäni Ruotsin ulkoministerin kommentit ovat törkeitä ja typeriä. Mielestäni ne ovat moraalittomia, epäoikeudenmukaisia ja vääriä, Netanjahu sanoi ulkomaanlehdistölle.

– Toissa päivänä veistä heiluttanut terroristi ammuttiin Pariisissa. Oliko se mielivaltainen surma? Ehdottaako Ruotsin ulkoministeri, että Pariisin tapahtumista aloitetaan tutkimus?

Israelin varaulkoministeri Tzipi Hotovely ilmoitti keskiviikkona Times of Israel -lehdessä, että Wallström on saanut porttikiellon Israeliin. Porttikielto johtuu Wallströmin puheista valtiopäivillä tiistaina.

Israelin ja Ruotsin välit ovat olleet kireät Wallströmin aikana. Punavihreä hallitus päätti heti kautensa alussa 2014 tunnustaa Palestiinan, mikä suututti Israelin. Wallströmin suunnitelmissa oli matkustaa Israeliin sekä tammikuussa että lokakuussa viime vuonna, mutta molemmat matkat peruuntuivat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.