Verkkouutiset

Munuaispotilaan verenpainehoidossa riittävät maltilliset tavoitteet

Jos munuaissairaus pääsee etenemään pitkälle, edessä on useimmiten dialyysi eli keinomunuaishoito.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verenpaineen alentaminen on tärkeä osa kroonista munuaistautia sairastavien hoitoa, mutta hyviin hoitotuloksiin päästään, vaikka tavoitteet olisivat maltilliset, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan munuaistauti ei etene hitaammin tai nopeammin oli hoitotavoitteena saada verenpaine alle 130/80mmHg tai ainoastaan alle 140/90 mmHg. Eroja ei havaittu myöskään potilaiden kuolleisuudessa.

Joitain viitteitä tosin oli siitä, että intensiivinen verenpainehoito olisi ollut hyödyllisempää potilaille, joilla oli runsaasti proteinuriaa eli valkuaisvirtsaisuutta. Myös etninen tausta saattoi vaikuttaa tuloksiin.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin kahdeksan aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat 8 100 potilaan keskimäärin kolmivuotisista seurantatiedoista. Potilaat sairastivat ei-diabeettista kroonista munuaissairautta.

Suomessa munuaissairautta potevien hoidossa pyritään normaaliverenpaineeseen eli 130/80 mmHg:n tasolle.

Jos munuaissairaus pääsee etenemään pitkälle, edessä on useimmiten dialyysi eli keinomunuaishoito. Ilman dialyysia loppuvaiheen munuaistauti johtaa kuolemaan. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)