Verkkouutiset

Mosuliin linnoittautunutta ISIS:tä vastaan ei voi hyökätä täydellä teholla – tästä syystä

Mosulin takaisinvaltaus jihadisteilta on edennyt hitaasti, ja viranomaiset sekä upseerit ovat alkaneet epäillä alkuperäistä strategiaa, jossa asukkaita pyydettiin jäämään koteihinsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irakin armeija ei käytä raskasta kalustoa Isisiä vastaan Mosulin takaisinvaltauksessa. Näin pyritään suojelemaan siviilien henkiä. Samalla irakilaisjoukkojen eteneminen kaupungissa on kuitenkin erittäin hidasta, kertoo The Washington Post.

Operaatio Mosulin takaisinvaltaamiseksi Isisiltä aloitettiin 17. lokakuuta.

Irakilaisviranomaisten sanotaan harkitsevan suuremman tulivoiman käyttämistä. Tykistön ja tankkien käyttäminen voisi olla tehokasta jihadisteja vastaan, mutta samalla siviilit voisivat joutua entistä suurempaan vaaraan. Hallituksen kerrotaan harkitsevan myös asukkaiden evakuoimista. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

The Washington Postin mukaan lähes 600 siviiliä ja kymmenittäin Irakin hallituksen eliittisotilaita on kuollut taisteluissa.

Veriset taistelut ovat hidastaneet hyökkäystä, ja viranomaiset sekä upseerit ovat alkaneet epäillä alkuperäistä strategiaa, jossa asukkaita pyydettiin jäämään koteihinsa. Tavoitteena oli välttää pakolaisten aiheuttama mahdollinen humanitaarinen kriisi ja kaupungin tuhoutuminen.

Irakilaiskenraalin mukaan armeijan komentajat ovat erimielisiä siviilien mahdollisen evakuoimisen vaikutuksista Mosulin operaatioon – nopeuttaisiko vai hidastaisiko evakuointi joukkojen etenemistä?

– Osa komentajista katsoo, että ihmiset on parempi pitää kaupungin ulkopuolella, kertoo Niniven maakunnan operaatiopäällikkö, kenraalimajuri Najim al-Jabouri.

Evakuoimisen kannattajien mukaan siviilit olisivat turvallisemmissa oloissa, ja armeija voisi ottaa käyttöön raskaita aseita, joilla voitaisiin estää jihadistien rajut vastahyökkäykset.

Toinen osa komentajista vastustaa evakuoimista. He katsovat, että siviilit altistuisivat lähtiessään jihadistien tarkka-ampujien tulelle. Isis voisi samalla soluttautua helpommin suuren pakolaisvirran sekaan.

Irakin hallituksen joukot johtavat Mosulin operaatiota, johon osallistuu myös hallituksen eliittisotilaita, kurdien Peshmerga-joukkoja ja shiiataistelijoita. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee hyökkäysjoukkoa ilmaiskuin.

Isis valtasi Mosulin kesällä 2014. Mosul on viimeinen merkittävä kaupunki Irakissa, jota Isis pitää hallinnassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)