Mielenterveysongelmaiset kärsivät usein muistakin kroonisista sairauksista

Huomattavaan osaan mielenterveysongelmista liittyy suurentunut fyysisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, astman, diabeteksen tai nivelrikon, vaara.

  • LKS 20101205 - Nainen pitelee päätään. LEHTIKUVA / PIHLA LEHMUSJOKI

    Terveysongelmat saattavat kasautua, jos potilaalla on useita mielenterveyden häiriöitä.

    ()

Mielenterveysongelmista kärsivät sairastavat usein myös monia fyysisiä pitkäaikaissairauksia, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Terveysongelmat kasautuvat etenkin, jos potilaalla on useita mielenterveyden häiriöitä.

Uusiseelantilaistutkijoiden havainto ei ole uusi, sillä samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Heidän tuloksensa kuitenkin osoittavat fyysiset sairaudet tavallista yleisemmiksi myös mielenterveyspotilailla, jotka eivät välttämättä hakeudu hoitoon. Aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu lähinnä hoidon piirissä olevia.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että huomattavaan osaan mielenterveysongelmia liittyy suurentunut fyysisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, astman, diabeteksen tai nivelrikon, vaara.

Yhteys ei siis rajoitu vain vakavimpiin ja vaikeaoireisimpiin mielenterveyden häiriöihin.

Ilmiö voi johtua epäterveellisistä elämäntavoista ja lääkityksistä, mutta on myös viitteitä siitä, että mielenterveyspotilaat eivät pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut.

Fyysisten sairauksien oireet saattavat myös helposti jäädä muiden oireiden varjoon. Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä. Se perustuu kuudentoista kyselytutkimuksen ja 47 000 osallistujan tietoihin 17 eri maasta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.