Verkkouutiset

Elämänsä mielekkääksi kokevat iäkkäät elävät pitempään kuin ikätoverinsa

Elämän mielekkyyden lisääminen saattaa tuoda lisävuosia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elämänsä mielekkääksi kokevat iäkkäät elävät keskimäärin kaksi vuotta pitempään kuin ikätoverinsa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja niiden perusteella elämän mielekkyyden lisäksi tärkeää on tunne siitä, että hallitsee omaa elämäänsä ja että omilla tekemisillä ja toimilla on merkitystä itselle ja muille.

Kun tällaisia ihmisiä verrattiin samanikäisiin, jotka eivät kokeneet elämäänsä mielekkääksi, mielekästä elämää elävistä noin kolmannes harvempi kuoli yhdeksänvuotisen seurannan aikana. Vuosissa tämä tarkoitti noin kahta lisävuotta.

Tulokset eivät johtuneet osallistujien taloudellisesta tai sosiaalisesta asemasta eikä elintavoista tai sairauksista, jotka heikentävät elämänlaatua ja lyhentävät elinikää.

Aiempien tutkimusten ansiosta tunnetaan useita biologisia mekanismeja, muun muassa hormonimuutokset ja verenpaine, joiden välityksellä mielekkyyden kokemus voi vaikuttaa elinikään.

Nyt julkaistu tutkimus ei silti riitä osoittamaan, että yhteys on kausaalinen ja että elämän mielekkyyden lisääminen soisi lisävuosia. Tämä on mahdollista, mutta sen varmistaminen edellyttää uusia tutkimuksia.

Tutkimukseen osallistui 9 000 keskimäärin 65-vuotiasta länsimaalaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)