Verkkouutiset

Saksa ja Ranska suunnittelevat sotilasyhteistyön tiivistämistä – kaavailuissa yhteinen upseerikoulutus

Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron tapaa toisena virkapäivänään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalais-ranskalaisen yhteistyön vahvistaminen oli Euroopan unionin tiivistämisen ohella yksi Emmanuel Macronin presidentinvaalikampanjan kulmakivistä.

Heti toisena päivän virkaanastujaisten jälkeen Macron matkustaa Berliiniin ensimmäiselle valtiovierailulleen presidenttinä keskustelemaan liittokansleri Angela Merkelin kanssa Saksan ja Ranskan poliittisen yhteistyön tiivistämisestä.

Saksalainen Süddeutsche Zeitung kertoi maanantaina, että kaavailut Ranskan ja Saksan yhteistyön syventämisessä sisältävät muun muassa syvempää sotilaisyhteistyötä. Kaavailuissa ovat muun muassa ilmakuljetuskomennon yhdistäminen sekä yhteisen upseerikoulutuksen kehittäminen. Molemmissa maissa on myös kannatusta Euroopan unionin yhteisille puolustushankinnoille. Lisäksi maiden välisiin kaavailuihin kuuluvat yhteiset lähetystöt ulkomailla.

Saksan ja Ranskan yhteistyön ydintä on ennen kaikkea yhteisen sävelen löytäminen Euroopan unionin kehittämiseen. Macronin suunnitelmat euroalueen kehittämisestä yhteisen taloushallinnon ja valtiovarainministerin osalta ovat saaneet vastakaikua saksan valtiovarainministeriltä Wolfgang Schäublelta (CDU).

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel on Spiegel Onlinen mukaan ehdottanut saksalais-ranskalaisen suunnitelman laatimista Euroopalle, jonka hän nimesi Élysée 2.0:ksi. Alkuperäisen Ranskan ja Saksan yhteistyöhön tähtäävän Élysée-sopimuksen allekirjoittivat Ranskan silloinen presidentti Charles de Gaulle ja Saksan silloinen liittokansleri Konrad Adenauer vuonna 1963.

Maanantain tapaamisessa Macron ja Merkel kuitenkin vasta tutustuvat. Jotta Macron saisi uudistusagendalleen tukea, hän tarvitsee kesäkuussa järjestettävissä kansalliskokousvaaleissa puolueelleen riittävän tuen.

Myös Angela Merkelin kausi liittokanslerina on katkolla ensi syyskuun liittovaltiopäivävaaleissa.

Seuraavat puoli vuotta ovat siten Saksan ja Ranskan välisen uuden yhteistyön valmistelun aikaa. Jos tulevat vaalit antavat myöten, konkreettisia askeleita uuden Saksan ja Ranskan yhteistyön varaan nojaavan Euroopan rakentamiseksi on odotettavissa loppuvuodesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)