Verkkouutiset

Oletko lihava? Älä laihduta – liikalihavuus voi pelastaa henkesi

Ylipainoinen tai kohtalaisen lihava henkilö selviää sydänkohtauksesta todennäköisemmin kuin normaali- tai alipainoinen henkilö, selviää useista tutkimuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikalihavuus saattaa pelastaa ihmisten henkiä. Lääkärit kutsuvat tätä ”liikalihavuuden paradoksiksi”. Vaikka ihmiset yleensä joutuvatkin sairaalaan ylipainonsa vuoksi, nämä ihmiset saattavat hyötyä ylimääräisestä painostaan ollessaan hoidettavina.

Kymmenet tutkimukset useiden viime vuosien ajalta osoittavat, että painoindeksillä mitattuna ylipainoiset tai kohtalaisen lihavat ihmiset selviävät sydän- ja verisuonitaudeista, munuaissairauksista ja diabeteksesta todennäköisemmin kuin normaali- tai alipainoiset ihmiset.

– On hyvin provosoivaa todeta julkisesti, että liikalihavuus ei ole niin paha asia kuin luulimme ja julistaa maailmalle, että liikalihavuuteen liittyy myös hyviä asioita, sanoo Kalifornian yliopiston lääketieteen laitoksen professori, tohtori Kamyar Kalantar-Zadeh Huffington Postille.

– Totuus on kuitenkin se, että viime vuosina kasautunut suuri määrä tutkittua tietoa osoittaa, että liikalihavuus ei ole niin mustavalkoista kuin olemme viimeisen 30–40 vuoden aikana tottuneet ajattelemaan.

Kalantar-Zadeh ei anna munuaissairauksista kärsivien potilaidensa ja dialyysipotilaidensa pudottaa painoaan.

– Jos käsken 91-vuotiasta mummoasi pudottamaan painoa, autanko vai vahingoitanko häntä? Kyse on siitä, kuka hyötyy painon pudottamisesta ja kuka ei.

Kalantar-Zadeh kirjoitti lääketieteelliseen Mayo Clinic Proceedings -lehteen artikkelin liikalihavuuden paradoksista. Artikkeli tukee kahta tuoretta tutkimusta samasta aiheesta.

New Yorkin yliopiston tohtori Abhishek Sharman sepelvaltimotautia koskeva tutkimus vahvistaa sen, mitä tutkijat ovat sanoneet jo vuosien ajan: sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla, joiden painoindeksi on 25-30 (käytännössä ylipainoa), on pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin kuin normaalipainoisilla potilailla, joiden painoindeksi on 18-25.

Tohtori Carl Lavie John Ochsnerin sydän- ja verisuoni-instituutista arvioi potilaiden rasvaprosentin ja rasvattoman kehonmassan ja vertasi niitä keskenään. Hänen mukaansa nimenomaan terveellinen rasvaton massa – ei rasva – suojaa potilaita heidän kärsiessään sydän- ja verisuonitaudeista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)