Verkkouutiset

Liika suola altistaa munuaissairaat sydäntaudeille

Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivässä eli tuplasti enemmän kuin suositellaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kroonista munuaissairautta potevat voivat sairastua myös sydäntauteihin, jos he saavat liikaa suolaa ravinnostaan. Suolaan liitetty vaikutus ei selity vain verenpaineen kohoamisella, vaikka yleensä suolan sydän- ja verisuonihaitat välittyvät verenpaineen kautta.

Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä suolan vaikutus munuaissairaiden sairastumisriskiin on jäänyt vähemmälle huomiolle, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa vajaan 3 800 keskimäärin 58-vuotiaan munuaispotilaan suolansaantia mitattiin vuorokausivirtsasta. Sydänkohtaukseen, sydämen vajaatoimintaan tai aivoverenkiertohäiriöön sairastui 800 potilasta seitsenvuotisen seurannan aikana.

Riski sairastua sydänoireisiin oli tulosten perusteella sitä suurempi mitä suurempaa potilaan suolansaanti oli. Sydämen vajaatoimintaan sairastui 23 prosenttia potilaista, joiden suolan saanti oli runsainta, kun vähiten suolaa syövistä sairastui 13 prosenttia.

Sydänkohtaukseen sairastui puolestaan 11 prosenttia ja aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon runsaat 6 prosenttia paljon suolaa saavista, kun vähiten suolaa syövistä sairastui vain 8 ja 3 prosenttia.

Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden verenpaineesta, mahdollisista verenpainelääkityksistä ja aiemmista sydänoireista. Tämä viittaa siihen, että liika suola vaikutti potilaiden sydänriskeihin muita reittejä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivässä eli tuplasti enemmän kuin suositellaan. Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)