Verkkouutiset

”Lännen halutaan tunnustavan Venäjän etupiirin entisen Neuvostoliiton alueella”

Venäjä on pyrkinyt viime aikoina tarkistamaan historiaansa, selviää tuoreesta analyysistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on antanut viime aikoina julkisia lausuntoja perusehdoista, joilla Ukrainan tilanne voitaisiin vakauttaa ja löytää kriisiin poliittinen ratkaisu, selviää The Jamestown Foundation -tutkimuslaitoksen analyysistä.

Tutkimuslaitos tulkitsee muun muassa duuman puhemies Sergei Naryshkinin lausuntoa siten, että Venäjä haluaa ratkaista Ukrainan kriisin uudella Jalta-2 -konferenssilla:

”Länsimaiden johtajien odotettaisiin tunnustavan Kremlin etupiirin ja erikoisoikeudet ei vain Ukrainassa, mutta kaikkialla entisen Neuvostoliiton alueella”, tutkimuslaitos toteaa.

Keskiviikkona Sergei Naryshkin ylisti vuonna 1945 järjestettyä Jaltan konferenssia. Siihen osallistuivat Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt, Iso-Britannian Winston Churchill ja Neuvostoliiton Josef Stalin.

Krimin niemimaalla sijaitsevassa Jaltan kaupungissa järjestetty konferenssi johti jakaantuneeseen Eurooppaan. Neuvostoliitto sai toisen maailmansodan jälkeen Itä-Euroopan haltuunsa.

Eurooppa pysyi jakaantuneena aina kylmän sodan loppumiseen saakka, jolloin Itä-Euroopan kommunistihallitukset ja Varsovan liitto hajosivat. Jalta muistuttaa Keski- ja Itä-Euroopan maita siitä, kuinka Yhdysvallat ja Iso-Britannia hyväksyivät Stalinin itselleen kaappaamaan etupiirin, jota pidettiin yllä sotilaallisella voimalla.

Sergei Naryshkin moitti Moskovassa järjestetyssä Jaltan 70. muistojuhlassa Yhdysvaltain ja Britannian johtajia siitä, että ”he ovat katkaisseet suhteet erääseen diplomatian historian jaloimpaan hetkeen”.

Naryshkinin mukaan Jaltassa tehdyt päätökset kuvastivat sotilaallisen voiman tasapainoa ja loivat maailmanjärjestyksen perustan, joka esti kolmannen maailmansodan synnyn ja säilytti Euroopassa rauhan melkein 1900-luvun loppuun asti.

The Jamestown Fundationin mukaan Venäjä on pyrkinyt viime aikoina myös tarkistamaan Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa.

Presidentti Vladimir Putin kumosi julkisesti neuvostojoukkojen Afganistanista vetäytymisen vuosipäivänä 15. helmikuuta virallisen arvion siitä, kuinka Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin oli poliittisesti ja moraalisesti väärin.

Venäläisjoukot miehittävät Krimin niemimaata ja tukevat Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja. Tutkimuslaitos muistuttaa, että juuri siksi Venäjä saattaa pitää tätä hetkeä hyvänä ajankohtana korjata käsityksiä aiemmista Neuvostoliiton tekemistä hyökkäyksistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)