Verkkouutiset

Kreikan uusi ehdotus perustuu kansanäänestyksessä hylättyyn ehdotukseen

Kreikan hallitus aikoo perustaa uuden ehdotuksensa euromaille velkojien viimeisimpään ehdotukseen, jonka kreikkalaiset juuri hylkäsivät kansanäänestyksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande tapasivat maanantaina illalla Pariisissa ja hakivat yhteistä linjaa Kreikan suhteen.

He viestittivät, että euromaat odottavat tänään tiistaina Kreikan hallitukselta ”vakavia, täsmällisiä ja uskottavia” ehdotuksia. Kummatkin painottivat, että ratkaisulla on kiire.

Kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli kertonut muille kreikkalaisille puoluejohtajille eilen, että Kreikan hallitus aikoo perustaa ehdotuksensa EU-komission julkaisemiin viimeisimpiin ehdotuksiin.

Paradoksaalisesti kreikkalaiset äänestivät sunnuntain kansanäänestyksessä samaa ehdotusta vastaan, johon Kreikan hallituksen uusi ehdotus siis perustuisi. Neuvottelut näistä komission julkaisemista ehdotuksista jäivät kesken, kun Tsipras ilmoitti järjestävänsä kansanäänestyksen.

Kyse on Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta. Kreikka pyysi jo viime viikolla kaksivuotista, 29 miljardin euron rahoitustukiohjelmaa Euroopan vakausmekanismista (EVM). Euroryhmä ei kuitenkaan ollut valmis tekemään päätöstä asiasta ennen Kreikan kansanäänestystä.

Ulos eurosta?

Kaikki kreikkalaiset puoluejohtajat kommunistista puoluetta lukuun ottamatta allekirjoittivat eilen julkilausuman, jonka mukaan he haluavat Kreikan pysyvän euroalueen jäsenenä.

Sen sijaan euroalueen muista kahdeksastatoista maasta kuusitoista kannattaa Kreikan lähtöä euroalueesta Kathimerini-lehden Brysselin lähteiden mukaan.

Esimerkiksi Hollande on toistuvasti kurottanut kättään Kreikan suuntaan ja yrittänyt sopua, kun taas Merkelin linja on ollut tiukempi.

Eilen Hollande peräänkuulutti Kreikalta uskottavia ehdotuksia, jotta halu pysyä eurossa voisi muuntua kestäväksi lainaohjelmaksi. Merkel puolestaan totesi, että tällä hetkellä edellytyksiä sopimukselle ei ole. Merkel muistutti, että muut euromaat ovat jo olleet anteliaita Kreikan suhteen.

Euromaiden päämiehet kokoontuvat tänään illalla Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen. Sitä ennen pidetään euroryhmän eli euromaiden valtiovarainministereiden kokous.

EKP kiristää ruuvia

Kreikan pankit ovat suljettuna ainakin vielä keskiviikkoiltaan asti. Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti eilen illalla, ettei se myönnä Kreikalle lisää hätärahoitusta (ELA). Kreikka oli pyytänyt kolmea miljardia euroa. Hätärahoituksen katto on tällä hetkellä 89 miljardia euroa.

Lisäksi EKP päätti tiukentaa vaatimuksiaan vakuuksista, joita Kreikan pankit käyttävät lainatakseen EKP:ltä rahaa. Kreikan valtionvelkakirjoja ei ole hyväksytty pankkien hätärahoituslainojen vakuuksiksi täysimääräisesti. Nyt Kreikan valtionvelkakirjat eivät ole enää vakuuksina senkään arvoisia, mitä ne ovat olleet tähän asti.

Kreikkalaiset pankit arvioivat, että EKP:n eilisen päätöksen jälkeen pankkien nostettavissa on enää viisi miljardia euroa käteistä, kun ennen vakuusvaatimusten tiukentamista summa oli 18 miljardia.

Kathimerini-lehden mukaan EKP:n päätös tiukentaa vakuusvaatimuksia oli shokki Kreikan pankkisektorille, sillä tuskin kukaan oli odottanut, että EKP lähettäisi oman viestinsä ennen poliittista linjausta tänään Brysselissä. Toimillaan EKP lisäsi Kreikan hallituksen paineita myöntyä sopimukseen tämänpäiväisessä huippukokouksessa.

EKP:n sanotaan viestittävän, että Kreikka on saavuttanut pisteen, josta ei ole enää paluuta, ja konkurssi on lähellä, ettei Kreikan hallituksen ja velkojien välillä synny välitöntä sopua.

EKP:n neuvosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona. Kreikassa pelätään, että vakuuksia leikataan silloin lisää. EKP:n neuvostoon kuuluvat euroalueen kansallisten keskuspankkien pääjohtajat, eli Suomesta Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)