Kim Jong-un sai harvinaisen tarjouksen etelästä – "odotamme positiivista vastausta"

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdottaa tapaamista Pohjois-Korean kanssa maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa kylässä.

  • LKS 20170717 North Korean soldiers (R) look at the South side while US Vice President Mike Pence (not pictured) visits the truce village of Panmunjom in the Demilitarized Zone (DMZ) on the border between North and South Korea on April 17, 2017. Pence arrived at the gateway to the Demilitarised Zone dividing the two Koreas, in a show of US resolve a day after North Korea failed in its attempt to test another missile. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jung Yeon-Je

    Pohjoiskorealaiset rajavartijat katselevat rajan yli Etelä-Korean puolelle.

    ()

Etelä-Korea ehdottaa sotilasneuvotteluita Pohjois-Korean kanssa. Tilanne Korean niemimaalla on ollut jännittynyt sen jälkeen, kun Pohjois-Korea testasi mannerten välistä ballistista ohjusta heinäkuun alussa.

Neuvottelut olisivat onnistuessaan ensimmäinen Koreoiden välinen virallinen tapaaminen sitten vuoden 2015, kertoo BBC.

Korkea-arvoisen eteläkorealaisen virkailijan mukaan neuvotteluiden pitäisi tähdätä ”kaikkien sotilaallista jännitystä aiheuttavien vihamielisten toimien lopettamiseen” Koreoiden raskaasti linnoitetulla rajalla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on kertonut haluavansa pitää aiempaa tiiviimmin yhteyttä Pohjois-Koreaan. Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi vastannut ehdotukseen.

Moon totesi hiljattain Berliinissä, että Koreoiden välisen vuoropuhelun järjestäminen olisi erittäin tärkeää. Hän myös vaati rauhansopimuksen allekirjoittamista.

Etelä-Korean uusi hallitus kertoi kesäkuun lopussa olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Pohjois-Korea hylkää suunnitelmat ydinaseista.

Koreat ovat muodollisesti edelleen sodassa, koska konflikti päättyi rauhansopimuksen sijaan aselepoon vuonna 1953.

Pohjois-Korean viime aikoina tekemät ohjuskokeet rikkovat YK:n päätöslauselmia ja ovat aiheuttaneet suurta huolta sen naapureissa ja Yhdysvalloissa.

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdotti, että tapaaminen pidettäisiin maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa Panmunjomin kylässä ensi perjantaina.

– Odotamme Pohjoisesta positiivista vastausta, apulaispuolustusministeri Suh Choo-suk sanoo.

BBC:n Soulin toimittajan mukaan neuvotteluiden tarkoituksena olisi lopettaa vuosikymmeniä Koreoiden välillä jatkunut sotilaallinen vastakkainasettelu.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.