Verkkouutiset

Perinnöllinen kolesteroliongelma edelleen riskitekijä tehokkaasta hoidosta huolimatta

Tutkimuksen mukaan perinnölliset kolesteroliongelmat lisäävät sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perinnölliset kolesteroliongelmat eli niin sanottu familiaalinen hyperkolesterolemia on yhä merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, vaikka suuri osa potilaista on tehokkaan lääkehoidon piirissä.

Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan tämä näkyy myös potilaiden suurempana kuolleisuutena.

Norjalaisten tulokset perustuvat 4 700 familiaalista hyperkolesterolemiaa potevan seurantaan vuosilta 1992–2010. Potilaista 113 kuoli seuranta-aikana.

Sydän- ja verisuonitaudit olivat syynä 46 prosentissa potilaiden kuolemista, mikä on selvästi enemmän kuin norjalaisväestössä yleensä havaitaan. Potilaat olivat keskimäärin 61-vuotiaita kuollessaan.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä ne viittaavat perinnöllisten kolesteroliongelmien lisäävän sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, vaikka nykyään kaikkien potilaiden on mahdollista saada ravitsemusohjeita ja tehokkaita statiini-kolesterolilääkkeitä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)