Verkkouutiset

Huippuloikkari varoittaa: Kim Jong-un ei luopuisi ydinaseistaan edes 8 miljardista eurosta

Pohjoiskorealainen loikkari näkee uudet ydinaseneuvottelut turhina, koska niihin liittyy suuria poliittisia riskejä Yhdysvaltain ja Etelä-Korean kannalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Koreasta loikanneen diplomaatti Thae Yong-hon mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ei luovu ydinohjelmatavoitteestaan, vaikka hänelle tarjottaisiin kahdeksan miljardia euroa.

Pohjois-Korean ydinaseohjelma on kasvanut nopeasti 2000-luvulla. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Hän korostaa, että Yhdysvaltain ja Etelä-Korean johtajat eivät myöskään voisi ottaa riskiä ja luottaa Kimiin, koska heillä ei ole mahdollisuutta tehdä tarkastuksia eristäytyneessä diktatuurissa.

Thae toimi Lontoon-apulaissuurlähettiläänä ennen loikkaustaan Etelä-Koreaan viime vuoden elokuussa.

Hänen mukaansa kaikki uudet neuvottelut ydinohjelman lopettamiseksi Pjongjangin kanssa johtaisivat ”suureen petokseen”, koska Kim haluaa päättäväisesti pitää ydinohjelmansa omissa käsissään.

Hänen mukaansa uudet neuvottelut antaisivat ainoastaan Kimille aikaa pönkittää romahduksen partaalla olevaa talouttaan.

Thae viittaa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain vuonna 1994 allekirjoittamaan ydinsopimukseen.

Sopimuksessa Pohjois-Korea sitoutui pysäyttämään ydinohjelmansa ja purkamaan siihen kuuluvat laitokset kymmenen vuoden kuluessa. Vastineeksi sille luvattiin vuosittain 500 000 tonnia öljyä kymmenen vuoden ajan. Kansainvälisen yhteenliittymän piti toimittaa maahan kaksi kevytvesiydinreaktoria, joiden käytössä ei synny merkittäviä määriä ydinaseisiin käytettävää plutoniumia.

– Minun mielestäni Geneven sopimus oli Kim Jong-ilin ja Bill Clintonin yhteinen petos, Thae sanoi Institute for National Security Strategy -tutkimuslaitoksen järjestämässä konferenssissa viitaten silloisiin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajiin.

Thaen mukaan kukaan ei ainakaan Pohjois-Koreassa pitänyt sopimuksen toteuttamista mahdollisena, koska kevytvesireaktoreiden rakentamiseen tarvittavaa infrastruktuuria ei ollut olemassa.

– Silloin Kim Jong-il tarvitsi aikaa saadakseen maan jaloilleen, kun hänen isänsä oli kuollut, Neuvostoliitto romahtanut ja ihmiset nääntyivät nälkään.

– Clinton puolestaan mitä ilmeisimmin arvioi Pohjois-Korean romahtavan itsestään ja yritti ostaa aikaa hallitakseen tilannetta väliaikaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)