Verkkouutiset

Kiina siirtää 250 miljoonaa ihmistä maaseudulta kaupunkeihin

Kiinan hallitus suunnittelee integroivansa 70 prosenttia maan väestöstä, eli noin 900 miljoonaa ihmistä, osaksi kaupunkiasumista vuoteen 2025 mennessä, kertoo New York Times.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaupungistuminen on alkanut Kiinassa jo vuosikymmeniä sitten. 1980-luvun alussa noin 80 prosenttia Kiinan väestöstä asui maaseudulla. Nyt vastaava luku on noin 47 prosenttia.

Kaupungistuminen on osoittautunut Kiinassa yhdeksi kaikkein vaikeimmista muutoksista 35 vuotta kestäneen taloudellisen siirtymävaiheen aikana. Hallituksen kantavana ajatuksena on vauhdittaa kaupungistumista, joka muuten luonnostaan tapahtuisi liian hitaasti.

Maan uusi pääministeri, Li Keqiang, ilmaisi virkaanastujaispuheessaan maaliskuussa, että kaupungistuminen on hänen yksi tärkeimmistä painopisteistään. Hän myös varoitti puheessaan lakimuutoksista, joiden avulla kaupungistumisen tieltä raivataan esteet.

Työttömyys ja sosiaaliset vaikeudet

Maanomistajuusongelmat ja maaseudulta asukkaiden pois häätämiset ovat kärjistyneet useita kertoja vuodessa protesteiksi. Ihmiset ovat sytyttäneet itsensä ennemmin tuleen kuin lähteneet muuttamaan pois kodeistaan.

Kaupungistuminen ei suinkaan tuo Kiinaan pelkkää vaurautta ja talouden kasvua, vaan muodostaan myös pysyvän alaluokan suuriin Kiinan kaupunkeihin, tuhoten maaseudun kulttuurin ja uskonnon.

Vaikka kodin sijainti muuttuu, seuraavat työttömyys ja sosiaalisen elämän vaikeudet ihmisten mukana.

Myös kiinalaiset keskitason johtajat ovat huolissaan kaupungistumisesta ja talouden taantumasta. He pelkäävät sen johtavan inflaatioon ja luottotappioihin.

Peltojen päälle rakennetaan tornitaloja

Uuden aallon kaupungistuminen on lähtenyt nopeasti liikkeelle. Lähes jokaisessa maakunnassa viljelijöiden maille on ruvettu rakentamaan tornitaloja. Viljelijöiden tontteja on otettu yrityksien ja kuntien hallintaan. Maaseudun ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä entisiltä mailtaan.

Ensisijaisena pyrkimyksenä kaupungistumisessa on vauhdittaa Kiinan talouden vahvistumista, jossa kasvu perustuu kotimaisen kysyntään, viennin sijasta.

Teoriassa uusi kaupunkilainen tarkoittaa valtavia mahdollisuuksia rakennusalan yrityksille, julkiselle liikenteelle ja yleiselle kulutukselle. Samaan aikaan kun maanviljelijä kuluttaa sen, minkä tuottaa.

Asiantuntijat katsovat huolestuneena Kiinan kehityksestä. Brasiliassa ja Meksikossa on hyvin nähtävillä se, mitä kaupungistumisen nurjalla puolella on – entistäkin isommat slummialueet ja työttömien alaluokka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)