Verkkouutiset

Kaameaa vierastyötä – Pohjois-Korean naisia kohdellaan rajalla orjiakin huonommin

Kiinassa työskenteleviä pohjoiskorealaisia käytetään hyväksi ja riistetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pohjois-Korean naistyöntekijät työskentelevät yli kaksitoista tuntia päivässä. He eivät pidä taukoja lounasta lukuun ottamatta. Olen nähnyt, kuinka osa heistä pyörtyy työskennellessään tauotta pölyisessä tehtaassa, kertoo Daily NK:n haastattelema Kiinan korealainen Kim Sul Hyang (alias).

Kim työskenteli kolme vuotta pohjoiskorealaisten naistyöläisten esimiehenä kiinalaisessa ompelutehtaassa Dandongin kaupungissa. Dandong on rajakaupunki Kiinan ja Pohjois-Korean välillä.

– Pohjoiskorealaisilla työläisillä on vapaapäivä 15 päivän välein, ja minun piti seurata samaa aikataulua, koska olin heidän esimiehensä. Työpäivät alkoivat normaalisti seitsemältä aamulla ja loppuivat kymmeneltä illalla. Kiireisinä päivinä työskentelimme aamuyöhön saakka.

– 150 työntekijää istui vierekkäin hartiat kiinni toisissaan, joten huoneen ilmankosteus oli korkea. Huoneen lämpötila oli keskimäärin 30 astetta. Töitä tehtiin hikoillen, koska huoneessa oli vain muutama tuuletin eikä lainkaan ilmastointia.

Daily NK:n mukaan pohjoiskorealaisten yli 12-tuntiset työpäivät rikkovat Kiinan työlainsäädäntöä. Kiinassa on viisipäiväinen työviikko (40 tuntia/viikko).

Kiinassa ei kuitenkaan valvota kattavasti työlainsäädännön toteutumista, joten työläisten sopimuksista päättävät kiinalaiset työnantajat ja pohjoiskorealaiset virkailijat eivät usein kiinnitä huomiota sääntöihin.

Pohjoiskorealaisista työntekijöistä ei myöskään pidetä tarpeeksi huolta, vaikka he sairastuisivat tai loukkaantuisivat töissä. Työpaikoilla tapahtuvien onnettomuuksien todennäköisyyden kerrotaan olevan suuri, koska esimiehet ja työntekijät eivät saa tarvittavaa koulutusta turvallisuusmääräyksistä.

– Meillä oli tapaus, jossa pohjoiskorealainen työläinen satutti sormensa ompelukoneessa. Sekä esimies ja työntekijä kuitenkin totesivat tapaturman mitättömäksi. Lopulta työntekijän sormi piti amputoida, koska liha alkoi mädäntyä, Kim sanoo.

Lisäksi pohjoiskorealaiset työntekijät jätetään Daily NK:n mukaan usein sosiaalivakuutusjärjestelmien ulkopuolelle. He ovat alhaisin yhteiskuntaluokka työolosuhteissa mitattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)