Verkkouutiset

Keuhkoahtaumapotilailla runsaasti sydänperäisiä äkkikuolemia

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia sydänperäisille äkkikuolemille, selviää hollantilaistutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hollantilaisten tulosten perusteella keuhkoahtaumatautia sairastavat kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Tämä havaittiin 24 vuoden seurannan aikana, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Riski on vielä huomattavasti suurempi potilailla, jotka ovat sairastaneet keuhkoahtaumatautia jo viiden vuoden ajan, sekä potilailla, joiden keuhkoahtaumatautiin kuuluu runsaasti pahenemisjaksoja.

Tutkimukseen osallistui 15 000 yli 45-vuotiasta hollantilaista, joita oli seurattu keskimäärin 24 vuoden ajan. Keuhkoahtaumataudin ja äkkikuolemien yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muista syistä johtuvat kuolemat.

Sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyy vuosittain Suomessa arviolta 5 000–10 000 henkilöä ja usein se on sydänsairauden ensimmäinen ilmentymä. Tutkijat toivovatkin, että heidän tuloksensa auttavat lääkäreitä paremmin tunnistamaan sydänperäisen äkkikuoleman vaarassa olevat ja toivottavasti myös ehkäisemään niitä esimerkiksi lääkkeillä. Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus ovat parhaat keinot välttyä sekä sydänperäiseltä äkkikuolemalta että keuhkoahtaumataudilta.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)