Verkkouutiset

Kaupunki ulkoisti kaiken. Miten kävi?

Yhdysvaltain Georgiassa sijaitseva Sandy Springsin kaupunki ulkoisti vuonna 2005 lähes kaikki kaupungille kuuluvat toiminnot yksityiselle yritykselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyseessä oleva yritys vastaa kaikista kaupungille kuuluvista toiminnoista (pois lukien poliisi- ja pelastustoiminnot), kuten puistojen ylläpidosta, teiden päällystämisestä ja jopa hätäpuheluiden vastaanottamisesta. Kaupunkia johdetaan ja ylläpidetään erittäin tehokkaalla tavalla, selviää libertarianismia edistävän The International Society for Individual Liberty (ISIL) -järjestön julkaisusta.

Jos tiettyjä palveluita tai toimintoja ei pystytä tarjoamaan tyydyttävällä tavalla, kaupunki voi erottaa yrityksen ja kilpailuttaa toimintojen hoitamisen uudelleen.

Sandy Springsin mediasuhdepäällikkö Sharon Kraun mukaan ihmiset eivät kaupungissa vieraillessaan yleensä tiedä, että kaikki on ulkoistettu.

– Ihmiset kertovat, että kaupungista pidetään hyvää huolta ja asukkaat sekä kaupungissa työskentelevät ovat tyytyväisiä tarjolla oleviin palveluihin.

Projektin alussa Georgian yliopisto arvioi, että kaupunki tarvitsisi 828 työntekijää. Koska kaupunkia hallinnoi yksityinen yritys, työntekijöitä tarvittiin lopulta ainoastaan 471 kappaletta. Poliisi- ja palolaitoksia lukuun ottamatta kaupungilla on ainoastaan kahdeksan kokoaikaista työntekijää.

Tämän tehokkuuden vuoksi Sandy Springsille kertyy suuria ylijäämiä, eikä kaupungilla ole kattamattomia velvoitteita. Siten kertynyt ylimääräinen raha voidaan käyttää tulevaisuuden hankkeisiin.

– Kaupunki laittaa 25 prosenttia tuloylijäämästä säästöön budjetoinnissaan. Ensimmäisen kahdeksan vuoden aikana infrastruktuuriin on sijoitettu yli 185 miljoonaa dollaria, Kraun sanoo.

Kaupunki on päällystänyt teitä uudelleen yhteensä 236 kilometriä ja rakentanut jalkakäytäviä 52 kilometriä.

– Yhteisömme on ollut tyytyväinen ulkoistamiseen, Kraun toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)