Verkkouutiset

Terroristit sparraavat toisiaan Twitterissä – jihadisteja kalvaa koti-ikävä

Irakissa ja Syyriassa toimivien jihadistien ylläpitämä kollektiivinen kiihko ja päämäärä saattaa olla rakoilemassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monet Irakiin ja Syyriaan lähteneet jihadistit pohtivat julkisesti tulevaisuuttaan, kertoo The Washington Post viitaten SITE Intelligence Groupin raporttiin.

Samaan aikaan eri maissa keskustellaan, pitäisikö jihadistien kotiinpaluu estää ja perua heidän kansalaisuutensa vai auttaa heitä sopeutumaan uudelleen yhteiskuntaan.

Irakissa ja Syyriassa päätään nostanut islamistinen kapinointi on houkutellut paljon ulkomaalaisia taistelijoita. Länsimaista arvellaan saapuneen noin 2 000 taistelijaa.

Irakiin ja Syyriaan lähteneet ulkomaalaiset taistelijat ovat tietoisia, että heidän päätöksensä jättää kotimaa taakseen on todennäköisesti pysyvä, selviää lehden touko- ja lokakuun välillä keräämistä jihadistien Twitter-viesteistä.

Jihadistit painostavat toisiaan pysymään lähtöpäätöksensä takana lujina ja päättäväisinä. Viesteissä myös uhkaillaan, että paluu takaisin kotimaahan olisi petos.

– En ymmärrä vanhempia, jotka rukoilevat lapsiaan palaamaan taisin Syyriasta, vaikka he tietävät lastensa joutuvan varmasti vankilaan! Pitkäksi aikaa!, Dawlat Islam Citizen -niminen käyttäjä twiittasi 8. heinäkuuta. (Monet twiitit, tämä mukaanlukien, on poistettu.)

Syyriassa toimiva Abu Yehya Al Shami -niminen käyttäjä twiittasi vastineen ITV Newsin artikkeliin, joka käsitteli kotiinpaluuta suunnittelevaa jihadisti-taistelijaa:

– Minusta on outoa, että tämän kaltaisia artikkeleita julkaistaan samaan aikaan, kun valtiot ovat ilmaisseet huolensa kotiin palaavista taistelijoista. On myös outoa että tämä taistelija myönsi taistelleensa Yhdysvaltojen kokoamaa liittoumaa vastaan Afganistanissa ja haluaa nyt palata takaisin Btitanniaan lainkuuliaisena kansalaisena. Hän teki itsensä syylliseksi rikokseen, koska brittijoukot olivat Afganistanissa ja hän myönsi julkisesti taistelleensa heitä vastaan.

Monet jihadistit pyrkivät kertomaan Twitterin välityksellä, että heidän kotimaansa eivät halua taistelijoiden palaavan. Lehden mukaan näin pyritään painostamaan kotiinpaluuta suunnittelevia taistelijoita jäämään Irakiin ja Syyriaan.

Lehden mukaan tuoreet raportit kertovat jihadistien ylläpitämän kollektiivisen kiihkon rakoilevan. Monet jihadistit ja heidän puolisonsa ovat olleet yhteydessä kotimaidensa hallituksiin tuoden esille taistelijoiden halun palata kotiin.

Tankassa on jopa tarjottu kuntoutusohjelmia kotiin palaaville jihadisteille. Britanniassa viranomaiset puolestaan suunnittelevat jihadistien kansalaisuuden perumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)