Tutkija: Iranista saattaa tulla seuraava USA:n suosikki

Yli vuosikymmenen kestävien talouspakotteiden jälkeen Iranin taloudella on mahdollisuus kukoistaa ja saavuttaa Yhdysvaltojen suosikkiasema.

  • LKS 20160117 AK083; Members of the Iranian parliament greet Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (L) after his return from Vienna ahead of presenting the proposed annual budget to Parliament in the capital Tehran, on January 17, 2016, after sanctions were lifted under Tehran's nuclear deal with world powers. Iran has "opened a new chapter" in its ties with the world, President Hassan Rouhani said, hours after sanctions were lifted under its historic nuclear deal with global powers. A day earlier the UN's atomic watchdog confirmed that Iran has complied with its obligations under the July deal and the United States and European Union announced it was lifting the sanctions that have for years crippled the country's economy. / AFP / ATTA KENARE - LEHTIKUVA / AFP

    Iranin parlamentti kiitti ulkoministeri Mohammad Javad Zarifia onnistuneista neuvotteluista.

    ()

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh arvioi Iltalehden blogissaan, että kun Iranin ydinneuvottelut ovat päättyneet, maan talous voi nousta hyvin voimakkaasti. Länsimaat ovat jo osoittaneet taloudellista kiinnostusta Irania kohtaan. Talouspakotteiden purkamisella voi olla myös laskeva vaikutus kaasun ja öljyn hintoihin, Salehzadeh uskoo.

Vaikutukset voivat olla myös poliittisia. Jos Iranin talous kehittyy tarpeeksi, maasta voi tulla seuraava Saudi-Arabia.

– Maa, jossa on diktaattorinen islamilaishallinto, mutta joka siitä huolimatta nauttii länsimaiden, erityisesti USA:n suosiosta. Kun taloussuhteet kukoistavat, silmät sulkeutuvat ihmisoikeusloukkauksille tai tasa-arvon toteutumiselle, Salehzadeh kirjoittaa.

Pahimmillaan Iranista voi tulla Pohjois-Korean kaltainen ydinohjelmavaltio.

– Samalla tavalla kun pakotteet eivät pystyneet pysäyttämään Iranin ydinteknologian kehittämistä, en usko, että pakotteiden purkaminen estää Iranin pyrkimyksiä saada rakennettua oma ydinaseensa salaisissa laitoksissaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.