Verkkouutiset

Irakin sotilaat retostelevat tappaneensa antautuneen jihadistin kostoksi

Itä-Mosulissa taistelevat irakilaissotilaat kertovat tappaneensa Isis-jihadistin kostoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tämä oli peloissaan ja antautui aseineen. Mutta me tapoimme hänet kostoksi ystäviemme puolesta, kertoo jihadistin ruumiin vieressä seisova kurdien Rudaw-uutistoimiston haastattelema Ahmad Jasm Zuhair.

Zuhair ja Ammar Hasan kuuluvat Irakin erikoisjoukkojen yksikköön, joka koostuu pelkästään shiiamuslimeista. Yksikkö oli mukana valtamaassa Isisin vuonna 2014 tuhoamaa Joonan hautapyhättöä Itä-Mosulissa.

Hasan kertoo taisteluiden olleen rajuja. Välillä irakilaisjoukot ja jihadistit olivat huutoetäisyyden päässä toisistaan.

Hasanin mukaan osapuolten välillä käytiin myös kiivasta sananvaihtoa.

Operaatio Mosulin takaisinvaltaamiseksi Isisiltä aloitettiin 17. lokakuuta. Irakilaisjoukot pitävät hallussaan lähes koko Itä-Mosulia.

Irakin armeija, erikoisjoukot ja liittovaltion poliisijoukot aloittivat Mosulin operaation toisen vaiheen juuri ennen uuttavuotta. Eteneminen kohti Mosulin keskustaa oli hetken aikaa pysähdyksissä joulukuussa huoltotoimien ja uudelleenryhmittymisen aikana.

Analyytikoiden mukaan Mosulin valtaaminen takaisin Isisiltä saattaa kestää vuoden 2017 kesään asti. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Eteneminen on hidasta, koska irakilaisjoukot pyrkivät välttämään siviiliuhreja. Mosulissa on edelleen paljon siviilejä. Irakin hallitus kehotti ennen operaation alkamista siviilejä pysymään kodeissaan välttyäkseen humanitaariselta kriisiltä.

Irakin hallituksen joukot johtavat Mosulin operaatiota, johon osallistuu myös hallituksen eliittisotilaita, kurdien Peshmerga-joukkoja ja shiiataistelijoita. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee hyökkäysjoukkoa ilmaiskuin.

Isis valtasi Mosulin kesällä 2014. Mosul on viimeinen merkittävä Irakin kaupunki, jota Isis pitää hallinnassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)