Verkkouutiset

Ilmansaasteet saattavat muuttaa aivojen rakenteita

Ilmansaasteet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa myös dementiaan ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Haitallisille PM2,5-pienhiukkasille altistuvien aivoista löytyy aivomuutoksia, jotka tavallisesti liittyvät aivojen vanhenemiseen, selviää tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat aivomuutokset sitä yleisemmiksi mitä suurempi hengitysilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuus henkilön asuinalueella on. Pienhiukkasaltistus liittyy pienempään aivojen kokonaistilavuuteen, mutta myös niin sanottuihin hiljaisiin aivoinfarkteihin, jotka ovat oireettomia, mutta voivat altistaa muun muassa dementialle.

Samanlaisia tuloksia saatiin analyysissa, jossa huomioitiin asuinalueiden suuret liikenneväylät. Mitä kauempana niistä henkilö asui, sitä vähemmän muutoksia hänen aivoistaan löytyi, tutkijat havaitsivat.

Tutkimus perustuu kuuluisan Framingham Offspring -tutkimuksen aineistoihin, joita alettiin kerätä vuonna 1971. Tutkimukseen osallistui alun perin runsaat viisituhatta miestä ja naista. Tähän analyysiin valittiin yli 60-vuotiaita, joilla ei ollut dementiaa tai aivohalvauksia.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös muun muassa hengitys- ja sydänoireille.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)