"He vain katoavat", ISIS:n uusi taktiikka hämmentää Irakin erikoissotilaita

Kenraali kertoo Isiksen kaivavan tunneleita hallussaan oleviin kaupunkeihin saatuaan ne haltuunsa.

  • LKS 20151229 AHR22; Members of Iraq's elite counter-terrorism service gather on December 29, 2015 in the city of Ramadi, the capital of Iraq's Anbar province, about 110 kilometers west of Baghdad, after Iraqi forces recaptured it from the Islamic State (IS) jihadist group. Iraq declared the city of Ramadi liberated from the Islamic State group Monday and raised the national flag over its government complex after clinching a landmark victory against the jihadists. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

    Irakin terrorismin vastaisten joukkojen sotilaita Ramadissa.

    ()

Isis välttelee ilmaiskuja piiloutumalla maan alle eri tukikohdissaan. Tällä hetkellä käydään taisteluita muun muassa Ramadin kaupungissa, jonka keskustan Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat irakilaisjoukot onnistuivat hiljattain valtaamaan takaisin jihadisteilta.

– Edetessämme puhdistamaan aluetta jihadistit harhauttivat meitä ja katosivat, kertoo CNN:n haastattelema Irakin terrorismin vastaisten eliittijoukkojen johtaja, kenraalimajuri Sami Kathim.

Irakilaisjoukot onnistuivat karkottamaan Isiksen Ramadin keskustasta kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen. Jihadistit hallitsevat yhä 25 prosenttia kaupungista.

Kenraalimajuri Kathimin yksikön tehtävänä oli metsästää jihadisteja.

– Me saimme selville, että he piileskelivät tunneleissa.

Hänen mukaansa Isis kaivaa tunneleita hallussaan oleviin kaupunkeihin saatuaan ne haltuunsa. Tunnelit ovat kymmenen metrin syvyydessä maan alla. Niiden leveys on noin kaksi metriä.

– He ovat kaivautuneet talojen väliin, jotta he voivat kulkea kadun toiselle puolelle piilossa lentokoneilta. He menevät maan alle ja hajaantuvat eri tunneleihin. Tämä tunneli, jossa nyt olemme, on kilometrin mittainen. Toiset tunnelit ovat 700–800 metriä pitkiä.

Kathimin kertoo, kuinka tunneleilla on äärimmäisen tärkeä merkitys taisteluissa. Irakilaissotilaat ovat löytäneet jo yhden korkea-arvoisen Isis-komentajan Ramadin alla olevasta tunneliverkostosta.

Hän korostaa, että tunneleiden puhdistaminen voi olla piinaavan hidasta ja hengen vaarallista. Sotilaiden on varmistettava, että tunneleihin ei ole viritetty ansoja.

Ensimmäisenä tunneliin astuva mies ”vastaa kaikkien kollegoidensa hengistä”.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.