Verkkouutiset

ISIS-jihadisteja tapettu 15 000 – ”jättitappioista huolimatta taistelijat eivät lopu kesken”

Niin sanottu Islamilainen valtio houkuttelee muslimitaistelijoita kaikkialta maailmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Islamilaisen valtion uskotaan rekrytoineen uusia taistelijoita ja korvanneen siten Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuissa kärsimänsä tappiot, joiden kerrotaan olevan 15 000 taistelijaa, selviää Yhdysvaltain asevoimien ja tiedustelupalveluiden arvioista.

Ilmaiskut Isistä vastaan aloitettiin vajaa vuosi sitten 8. elokuuta. Ilmaiskuja on tehty Irakissa ja Syyriassa toistaiseksi yli 5 500. Sotilasarvioiden mukaan ilmaiskut ovat pakottaneet Isiksen hajaannuttamaan taistelijansa pienempiin ryhmiin, minkä surauksena jihadistien on vaikeampi vallata lisää alueita, kertoo USA Today.

Tappavista ilmaiskuista huolimatta Isis houkuttelee edelleen uusia taistelijoita ja korvaa johtajiaan ammentamalla tukea muslimeilta maailmanlaajuisesti. CIA:n arvion mukaan Isiksellä on 20 000-31 500 taistelijaa Irakissa ja Syyriassa. Yhdysvaltain johtama liittouma vahvisti Isiksen tappiot, mutta ei halunnut käydä niistä julkista keskustelua.

Lehden mukaan asevoimat ei halua toitottaa vihollisen tappiolukuja, koska Vietnamin sota on edelleen tuoreessa muistissa. Vietnamin sodan aikana Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti päivittäin vihollisen tappiot edistyksen merkkinä. Lukuja kuitenkin liioiteltiin ja lopulta yhdysvaltalaisjoukot vetäytyivät Vietnamista.

Sotilasanalyytikot ovat erimielisiä siitä, kannattaako tappiolukuja ilmoittaa.

– Jos se olisi hyvä keino, me olisimme voittaneet Vietnamin sodan. Se ei kuitenkaan toiminut. Heiltä (Isis) ei näytä loppuvan väki kesken, sanoo Center for Strategic and Budgetary Assessments -ajatushautumon tutkija Andrew Krepinevich.

Toiset katsovat sen olevan edes jonkinlainen edistyksen mittari.

– Se on aika pahuksen suuri luku. Sillä on suuri psykologinen vaikutus viholliseen, sanoo eläkkeellä oleva ilmavoimien kenraaliluutnantti David Deptula.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)