Näin ISIS:n uusi tuhotaktiikka lyötiin – Eliittisotilaat ampuivat lennokit alas

Irakin armeija, erikoisjoukot ja liittovaltion poliisijoukot aloittivat Mosulin operaation toisen vaiheen juuri ennen uuttavuotta.

  • LKS 20161230 6129; Iraqi forces advance in Mosul's eastern Al-Intisar neighbourhood on December 30, 2016, during an ongoing military operation against Islamic State (IS) group jihadists. Iraqi forces advanced on December 29 after declaring a new phase in their offensive on eastern Mosul, stepping up efforts to reclaim the Islamic State group's last major stronghold in the country. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ahmad Al-Rubaye

    Irakilaissotilaat käyvät tulitaistelua Itä-Mosulissa.

    ()

Isisin taktiikoiden kehittyessä myös Irakin turvallisuusjoukot ovat uudistaneet taistelumetodejaan, kertoo kurdien Rudaw-uutistoimisto.

Yhdysvaltain johtama liittouma on kouluttanut, tukenut ja neuvonut irakilaisia, minkä seurauksena jihadistien taktiikat on tylsytetty ja irakilaiset ovat edistyneet ”vakuuttavalla tavalla, kertoo Irakissa palveleva amerikkalaiseversti Brett Sylvia.

Isis on käyttänyt miehittämättömiä lennokkeja pudottaakseen kranaatteja Irakin erikoisjoukkojen niskaan Mosulissa. Isisin kerrotaan käyttävän uutta taktiikkaa hidastaakseen irakilaisjoukkojen etenemistä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Sylvia ei paljasta erikoisjoukkojen tappioita, mutta kertoo heidän ampuvan lennokkeja alas, minkä seurauksena lennokkien käyttö on vähentynyt merkittävästi. Lennokkeja on ammuttu alas ainakin kymmenisen kappaletta.

Myös Isisin toinen lempitaktiikka on saatu kuriin, kun irakilaisjoukot oppivat torjumaan autopommeja. Isis lähetti Mosulin taisteluiden alkaessa viime lokakuun puolivälissä keskimäärin kymmenen autopommia päivässä irakilaisjoukkoja vastaan.

Autopommien vaikutusta on saatu kuitenkin vähennettyä selvästi turvautumalla piikkimattoihin ja kuoppaesteisiin, jotka hidastavat ajoneuvoja. Siten autopommit on helpompi tuhota panssarintorjunta-aseilla. Nyt jihadistit lähettävät enää 1-2 autopommia päivässä, ja irakilaisten tappiot ovat pienentyneet 50 prosenttia.

Irakin armeija, erikoisjoukot ja liittovaltion poliisijoukot aloittivat Mosulin operaation toisen vaiheen juuri ennen uuttavuotta. Eteneminen kohti Mosulin keskustaa oli hetken aikaa pysähdyksissä joulukuussa huoltotoimien ja uudelleenryhmittymisen aikana.

Analyytikoiden mukaan Mosulin valtaaminen takaisin Isisiltä saattaa kestää vuoden 2017 kesään asti. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Irakilaisjoukkojen kerrotaan vallanneen Mosulista noin neljäsosan. Operaatio Mosulin takaisinvaltaamiseksi Isisiltä aloitettiin 17. lokakuuta.

Eteneminen on hidasta, koska irakilaisjoukot pyrkivät välttämään siviiliuhreja. Mosulissa on edelleen paljon siviilejä. Irakin hallitus kehotti siviilejä pysymään kodeissaan välttyäkseen humanitaariselta kriisiltä.

Irakin hallituksen joukot johtavat Mosulin operaatiota, johon osallistuu myös hallituksen eliittisotilaita, kurdien Peshmerga-joukkoja ja shiiataistelijoita. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee hyökkäysjoukkoa ilmaiskuin.

Isis valtasi Mosulin kesällä 2014. Mosul on viimeinen merkittävä kaupunki Irakissa, jota Isis pitää hallinnassaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.