Verkkouutiset

ISIS ryösti Irakilta 700 miljoonaa euroa, nyt kalifaatti sortuu

Isis keräsi varoja salakuljettamalla öljyä, tekemällä paljon ryöstöjä, verottamalla paikallisia ihmisiä ja takavarikoimalla omaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isis ryösti noin 830 miljoonaa dollaria (706 miljoonaa euroa) irakilaisista pankeista kolmen vuoden aikana, selviää Irakin keskuspankin raportista.

Isis perusti 2014 kesällä islamilaiseen šaria-lakiin pohjautuvan kalifaatin, johon kuului osia Irakista ja Syyriasta. Isis on sittemmin ajettu ahtaalle sekä Irakissa että Syyriassa.

– Isisin oli aluksi helppo maksaa palkkoja ja tehdä kaikki onnellisiksi 700 miljoonan turvin. He saivat kannatusta, kertoo Newsweekin haastattelema Euphrates Advisorsin analyytikko Qusay Muhyaldeen.

– Jihadistit ovat keränneet paljon enemmän rahaa takavarikoimalla omaisuutta ja käymällä öljy-, ihmis- sekä asekauppaa.

Isisistä tuli yksi kaikkien aikojen rikkaimmista terroristiryhmistä vallattuaan laajoja alueita hallintaansa. Jihadistit keräsivät varoja useista lähteistä.

Isis muun muassa salakuljetti öljyä, teki paljon ryöstöjä, verotti paikallisia ihmisiä ja takavarikoi omaisuutta. Asiantuntijat uskovat, että ulkomaiset lahjoitukset, historiallisten esineiden kauppa ja panttivankien ottaminen eivät olleet pääasiallisia rahoituslähteitä.

Ranskalainen turvallisuusviranomainen kuitenkin arvioi hiljattain, että Isis ansaitsi noin 100 miljoonaa dollaria (85 miljoonaa euroa) vuodessa salakuljettamalla historiallisia esineitä.

Yhdysvaltain johtama Isisin vastainen liittouma on pyrkinyt heikentämään terroristijärjestöä iskemällä sen tulovirtoihin. Liittouma on muun muassa tehnyt ilmaiskuja jihadistien pankkeja vastaan.

Isis lyötiin Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Mosulissa heinäkuun alussa lähes yhdeksän kuukautta kestäneiden taisteluiden jälkeen.

USA:n tukemat, enimmäkseen Syyrian kurdeista koostuvat SDF-joukot valtaavat parhaillaan Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa Raqqaa takaisin Isisiltä. Raqqa on Isisin niin kutsuttu pääkaupunki.

Taistelut Raqqassa alkoivat kesäkuussa ja jatkuvat edelleen. Isisin kerrotaan menettäneen puolet kaupungista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)