Verkkouutiset

Feministijihadisti toimii miesten tavoin – ISIS käyttää radikalisoituneita naisia terrori-iskuissa

Ranskalaisviranomaiset pitävät selvänä, että naiset ovat nyt osa Isisin strategiaa Euroopassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan ja yrittävät selvittää, miksi naisterroristit ovat olleet viime aikoina avainrooleissa terroristien eri operaatioissa Ranskassa, kertoo The New York Times.

Ranskassa tapahtui paljon syyskuun aikana. Notre-Damen katedraalin läheltä löydettiin auto, joka oli täynnä bensiinikanistereita. Viranomaisten mukaan tällä tavalla haluttiin todennäköisesti aiheuttaa räjähdys Pariisin keskustassa. Lisäksi hyökkäyssuunnitelma pariisilaista juna-asemaa vastaan paljastui, ja yksi Isisin merkittävimmistä propagandisteista yritti rekrytoida kahta nuorta Nizzassa.

Terroristiuhkista on tullut tavanomaisia, mutta nämä kolme tapausta erottuvat joukosta, koska kaikkien kolmen keskipisteenä olivat radikalisoituneet naiset.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko kyse normaalista poikkeavista tapauksista vai uudesta trendistä, jossa naiset ottavat aktiivisemman roolin länsimaita vastaan suunnattujen hyökkäysten suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Turvallisuusviranomaiset selvittävät, miksi naiset ovat ottaneet aktiivisemman roolin. Kyse voi olla siitä, että monet miehet ovat pidätettyinä ja valvonnan alla. Isisin rekrytoijat saattavat myös käyttää naisia yllyttääkseen miehiä toimimaan jihadistijärjestön hyväksi. Jihadistien strategiana saattaa myös olla se, että eurooppalaiset pelkäisivät sekä mies- että naisterroristeja.

Pariisin syyttäjän François Molinsin mukaan ranskalaisviranomaiset pitävät nyt itsestään selvänä, että naiset ovat osa Isisin strategiaa Euroopassa.

Molinsin mukaan Isis käyttää miesten lisäksi nuoria naisia, jotka saavat käskynsä verkossa.

Tämän päivän naisterroristit ovat erilaisia verrattuna aikaisempien sukupolvien naisiin, jotka liittyivät islamistiryhmiin, selviää sosiologeille, lakimiehille, imaameille ja turvallisuusviranomaisille tehdyistä haastatteluista.

Haastatteluiden mukaan naisterroristit ovat nykyään nuorempia, ja heidän lisääntynyt määränsä hämärtää islamistiterroristien perinteisiä sukupuolirooleja mies- ja naisterroristien kesken.

Nykyään naisterroristien kerrotaan oleva halukkaampia toimimaan itse toisin kuin länsimaista Syyriaan matkustaneet, Isis-vaimoiksi alkaneet naiset, jotka jäävät kulisseihin.

Tämän päivän naisterroristit eivät myöskään suorita pelkästään itsemurhaiskuja miesterroristien alaisuudessa.

École des Hautes Études en Sciences Sociales -koulussa työskentelevän sosiologin mukaan uhkan aiheuttaa nykyään itsenäisempi feministijihadisti, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin mies.

Tästä huolimatta osa tämän kategorian naisista ottaa edelleen vastaan käskyjä miesjihadisteilta. Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Isis ja muut terroristiryhmät käyttävät naisia yllyttääkseen miehiä tekemään hyökkäyksiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)