Verkkouutiset

ISIS:n johdon hyväksymät ja yksinäisten susien iskut eroavat toisistaan, näin ne voi päätellä

Suurimman osan ISIS:n terroristihyökkäyksistä ovat tehneet yksittäiset henkilöt, joilla ei ole sinänsä yhteyksiä järjestöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on nähty viime aikoina useita eri terrori-iskuja. Iskuissa on käytetty kuorma-autoa, käsiasetta, kirvestä, rynnäkkökivääriä, viidakkoveistä, pommia ja veistä.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa odotellaan tietoa, oliko iskujen tekijöillä yhteyksiä Isisiin. Asiantuntijoiden mukaan näyttää siltä, että myös Isisin mediakoneisto odottaa yhteyden vahvistusta viimeaikaisiin tapahtumiin, kertoo The Denver Post.

Pariisin huolellisesti suunniteltujen iskujen jälkeen suurimman osan terroristihyökkäyksistä, joista Isis on ottanut vastuun, ovat tehneet yksittäiset henkilöt, joilla ei ole ollut välttämättä lainkaan yhteyksiä Isisiin.

Hyökkääjät eivät ilmoittaneet Isisille aikovansa toimia terroristijärjestön nimissä. Monet sen sijaan radikalisoituivat itsenäisesti ja jättivät jälkeensä nauhoitteita, joilla vannottiin uskollisuutta Isisille.

Asiantuntijoiden mukaan tarkastelemalla Isisin hyökkäysilmoitusten kieltä voidaan päätellä, mitkä hyökkäykset olivat johdettuja ja mitkä jihadistien ideologian innoittamia.

On selvästi havaittavissa, mistä hyökkäyksistä Isis oli tietoinen ja mistä se ei tiennyt mitään.

Esimerkiksi Pariisin iskujen jälkeen levitettiin erittäin yksityiskohtaisia tiedotteita, videoita ja kuvia.

Toisaalta jihadistien käyttämä Amaq-uutistoimisto ilmoittaa Isisin olevan järjestön innoittamien hyökkäyksen takana vasta sen jälkeen, kun se on saanut vahvistuksen uskottavasta lähteestä.

– He toimivat pitkälti samalla tavalla kuin mitä me teemme analyytikkoina eli pyrkivät selvittämään, ovatko hyökkäykset Isisin innoittamia, kertoo George Washington Universityn tutkija J.M. Berger.

Amaq ilmoitti vasta 19 tuntia Saksan Anbachissa tapahtuneen pommi-iskun jälkeen, että hyökkäys oli Isisin innoittama. Saksalaisessa junassa kirvestä heiluttaneen afganistanilaisteinin kohdalla ilmoitus kesti 9 tuntia. Nizzan kuorma- autohyökkäyksessä ilmoitus viipyi puolitoista päivää.

– Näiden Isisin innoittamien hyökkäysten kohdalla on tärkeää tietää, että Isisin mediahenkilöstö ei edes tiedä näiden ihmisten olemassa olosta. Heillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Jihadistit eivät ole suoraan yhteydessä heihin, sanoo Dalhousie Universityn tutkija Amarnath Amarasingam.

Asiantuntijoiden mukaan ilmoitukset viivästyvät, koska jihadistit pyrkivät luomaan uskottavan yhteyden hyökkääjän Isisin välille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)