Verkkouutiset

ISIS palaa vanhaan toimintamalliinsa – ”lopun alku jihadistien hallitsemille alueille”

Tutkijan mukaan jihadistit ajetaan lopulta pois Irakin Mosulista ja Syyrian Rakkan kaatuminen on todennäköistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isis palaa Mosulin kaatumisen jälkeen todennäköisesti vanhaan toimintamalliinsa Irakissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

– Jihadistit ovat pitäneet yllä aseellista sunnijihadistien kapinaa ja tehneet terroristihyökkäyksiä shiiaväestöä vastaan yrittäen saada aikaan sisällissodan. He ovat toimineet näin vuodesta 2003 lähtien, Mühlberger sanoo Verkkouutisille.

Mosulin takaisinvaltausoperaatio Isisiltä on parhaillaan käynnissä. Irakin hallituksen joukot johtavat Mosulin operaatiota, johon osallistuu myös hallituksen eliittisotilaita, kurdien Peshmerga-joukkoja ja shiiataistelijoita. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee hyökkäysjoukkoa ilmaiskuin. Mosulin taisteluiden uskotaan kestävän kuitenkin kauan.

Mühlberger uskoo Isisin palaavan vanhaan strategiaansa huomattuaan, että he eivät pysty pitämään suuria alueita hallussaan.

– Mosulin kaatuminen tulee antamaan Irakin armeijalle ja turvallisuusjoukoille sysäyksen terrorismin vastaisessa taistelussa, joka ulotetaan kattavasti koko maahan.

Shiiataistelijat yrittävät katkaista Mosulista pakenevien Isis-jihadistien reitin Syyriaan. Mühlbergerin mukaan tietty määrä jihadisteja pystyy pakenemaan Mosulista.

– Osa jihadisteista saattaa paeta myös Mosulin länsi- ja luoteispuolelle, jossa Isis edelleen pitää hallussaan alueita.

Mühlberger korostaa, että ensin pitää kuitenkin vapauttaa Isisin hallussa olevat kaupungit ja jatkaa sitten hyökkäystä jihadistien infrastruktuuria vastaan kaikkialla Irakissa.

– Isis on valtava organisaatio eikä sen toiminta rajoitu pelkästään Mosuliin. Jihadistien verkostoa on luotu Irakissa vuodesta 2003 lähtien.

– He ovat järjestäytyneet maassa jo yli kymmenen vuoden ajan keräten paljon kokemusta kapinoinnista, asutuskeskustaistelusta ja alueiden hallinnasta.

Irakin armeija pyrkii välttämään siviiliuhreja, minkä vuoksi hyökkäystoimia joudutaan rajoittamaan.

– Irakin hallitus haluaa toimia varovaisesti, koska kansainvälinen media seuraa operaatioita tarkasti.

Varovaisuuteen vaikuttaa myös sunnien ja shiiojen väliset jännitteet. Mosul on sunnienemmistöinen, kun taas Irakin armeijan joukot ovat shiiajohtoisia.

Mosul on Isisin viimeinen merkittävä linnake Irakissa. Jihadistit valtasivat Mosulin 2014 kesällä.

”Rakkan tyhjiö”

Mühlbergerin mukaan Syyrian tilanne on paljon monimutkaisempi.

Yhdysvaltojen tukemat Syyrian kurdi- ja arabitaistelijoista muodostetut SDF-joukot aloittivat marraskuun alussa hyökkäyksen Isisin niin sanottua pääkaupunkia Rakkaa vastaan. Myös näistä taisteluista odotetaan pitkiä ja kuluttavia. Takaisinvaltauksen odotetaan olevan Mosulin operaatiota hitaampi ja vaikeampi prosessi. Rakkan menetys olisi Isisille suuri takaisku.

– Rakkaan hyökkäävä joukko ei ole kovin yhtenäinen. SDF muodostuu pääosin kurdijoukoista. Mukana on myös sunniarabeja.

– Olen kuitenkin kuullut, että Rakkan asukkaat suhtautuvat kaupungin vapauttamiseen paljon negatiivisemmin kuin paikalliset Mosulissa.

Mühlbergerin mukaan asukkaat pelkäävät kurdien saapuvan perinteisille arabialueille. Arabien mielestä kurdien ei pitäisi osallistua näiden alueiden hallintaan.

– Olen puhunut kurdien kanssa, ja he kertovat toistuvasti saman viestin: ”autamme arabeja vapauttamaan heidän oman kaupunkinsa. Me tuemme arabeja, mutta emme valloita Rakkaa”.

Mühlberger kertoo, että kurdit haluavat paikallisten sotilasneuvostojen valvovan aluetta.

Syyrian konfliktissa on Isisin lisäksi mukana myös muita oleellisia jihadistiryhmiä. Isis valtasi Rakkan itselleen vuoden 2014 alussa Al-Nusra-islamistiryhmittymältä, joka oli liittoutunut Al-Qaida-verkoston kanssa. Syyrian hallitus oli menettänyt kaupungin hallinnan vuotta aikaisemmin.

– Rakkan kaatuminen saattaa merkitä lopun alkua Isisin hallitsemille alueille. Jos Rakkan alueelle muodostuu tyhjiö, sitä ei täytä ainakaan Syyrian hallituksen joukot kovin nopeasti. Syyrian armeija on liian kaukana, eikä se voi keskittyä Rakkaan tällä hetkellä.

Kysymys kuuluu, kuka täyttää tyhjiön. Mühlbergerin mukaan SDF voi vaikuttaa alueella hetken aikaa, mutta he eivät sanomansa mukaan halua jäädä sinne.

– Siten on olemassa vaara, että muut jihadistiryhmät ottavat alueen haltuunsa. Se tarkoittaisi taisteluiden jatkumista SDF-joukkoja vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)