Verkkouutiset

Kiinalaista demokratiaa? Hong Kongissa vastustetaan kommunistivallan määräysvaltaa

Tuhansia ihmisiä kerääntyi vastustamaan Kiinan esitystä demokraattisiksi vaaleiksi Hong Kongissa sunnuntaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisi joutui sunnuntaina turvautumaan pippurisumutteeseen, kun Hong Kongin demokratia-aktivistit tunkeutuivat tilaisuuteen, jossa korkea-arvoinen kiinalaisvirkamies selvitti Kiinan ehdotusta Hong Kongin johtajan valitsemistavasta.

Demokratia-aktivistit raivostuivat, kun Kiina esitteli suunnitelmansa, miten Hong Kongin johtaja jatkossa valitaan. Hong Kongissa odotettiin suoraa ja vapaata vaalia, mutta sen sijaan Kiinan ehdotuksessa Kiina aikoo pidättää päätösvallan siitä, ketkä ovat ehdokkaina johtajan tehtävään. Ehdokkaita saisi olla vain kaksi tai kolme, ja nimityskomitean pitäisi ennalta hyväksyä ehdokkaat.

Kiinalaisvirkamiehen esityksen keskeyttäneet mielenosoittajat kantoivat muun muassa plakaatteja, joissa kommunismia tarkoittavien kiinalaisten merkkien yli oli vedetty ruksit. Toisissa plakaateissa luki ”häpeällistä”.

Demokratialiikettä johtava Occupy Central -järjestö aikoo taistella demokratian puolesta kansalaistottelemattomuudella. Tarkoitus on järjestää mielenosoituksia, joilla pysäytetään Hong Kongin liike-elämän keskuksen toiminta.

Hong Kong siirtyi vuonna 1997 Isolta-Britannialta Kiinalle. Silloin tehtyjen sopimusten perusteella Hong Kong on saanut säilyttää oman juridisen järjestelmänsä, markkinatalouden ja kansalaisvapaudet, joita ei muualla Kiinassa ole.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)