Verkkouutiset

Mihail Hodorkovski usuttaa valmistautumaan aikaan Vladimir Putinin jälkeen

Mihail Hodorkovskin mukaan Venäjää ei voi modernisoida ilman monipuoluejärjestelmää ja kehittynyttä kansalaisyhteiskuntaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen suurliikemies, venäläinen toisinajattelija Mihail Hodorkovski vaatii länsimaita kehittämään Venäjä-strategian presidentti Vladimir Putinin jälkeistä aikaa varten.

Maanpaossa vuodesta 2013 asti elänyt Putin-kriitikko Mihail Hodorkovski kirjoittaa Frankfurter Allgemeinen vieraspalstalla, millaiseen kuntoon Venäjä jää Putinin vallan vaihtuessa.

Hodorkovski syyttää Putinia loputtomasta joukkojen sijoittelusta ja varustelusta uudessa kylmässä sodassa länsimaita vastaan.

Hodorkovskin mukaan Venäjän kohtalo on sidottu Eurooppaan. Hän kehottaa länttä kehittämään pitkän aikavälin Venäjä-strategian Putinin jälkeistä aikaa varten.

– Tämä voisi auttaa Venäjää palaamaan historiallisesti ennalta määrätylle, eurooppalaiselle kehityspolulle, Hodorkovski kirjoittaa.

Hänen mielestään Venäjää ei voi modernisoida ilman aitoa poliittista kilpailua ja kehittynyttä kansalaisyhteiskuntaa.

Hodorkovski korostaa, että Putin ei aio toimia näin. Siksi länsimaisten poliitikkojen pitäisi ponnistella uuden strategian puolesta eikä keskittyä niinkään Putiniin ja hänen arvaamattomaan ulkopolitiikkaansa.

Hodorkovskin mielestä erityisesti Saksa voisi ottaa ensimmäisen askeleen ja aloittaa tarpeellisen keskustelun Venäjän yhteiskunnan ja talouden uudistamiseksi, mikä on väistämättä edessä.

Vain tällä tavalla länsimaat voivat valmistautua Venäjän edessä oleviin muutoksiin paremmin kuin vuonna 1991 Neuvostoliiton hajotessa.

1990-luvun alussa Mihail Hodorkovski rikastui Jukos -öljy-yhtiön yksityistämisen myötä päästyään yhtiön pääomistajaksi ja johtajaksi.

Hodorkovski tuomittiin vuonna 2005 veronkierrosta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Venäjä-kriitikoiden mielestä hän joutui oikeuteen, koska oli taloudesta ja politiikasta eri mieltä presidentti Vladimir Putinin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)