Verkkouutiset

Adolf Hitlerin Anschluss ja Vladimir Putinin Krimin valtaus: nämä ovat eroja ja yhtäläisyyksiä

Tutkijan mielestä Venäjä toimi aivan toisella tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahden ukrainalaisen asiantuntijan mukaan natsi-Saksan johtaja Adolf Hitlerin Anschlussilla (Itävallan liittäminen Saksaan) ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin Ukrainalle kuuluvan Krimin valtauksella on sekä yhtäläisyyksiä että eroja.

Anchluss tapahtui 79 vuotta sitten maaliskuussa 1938. Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä keväällä 2014.

National Academy of Sciences of Ukraine -tutkimuslaitoksen historioitsija Juri Shapovalov viittaa muutamaan oleelliseen eroon analysoidessaan tapahtumia.

– Hitler väitti vuodesta 1924 alkaen, että Saksa ja Itävalta ovat yhtä perhettä ja maiden pitää yhdistyä, Shapovalov sanoo Radio Free Europelle.

Lisäksi ennen Anschlussia vuonna 1938 asiasta käytiin neuvotteluja Itävallan kansleri Kurt Schuschniggin kanssa. Hitler uhkaili Schuschniggia aseellisella hyökkäyksellä.

Shapovalovin mukaan Putin toimi tyystin eri tavalla.

– Putin kielsi omaavansa aluevaatimuksia Ukrainalta kaikin tavoin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Putin julisti kunnioittavansa valtioiden rajoja ja sanoi, ettei hänellä ole aikeita anastaa Krimiä. Siten se, mitä tapahtui vuonna 2014, oli täysin odottamatonta, Shapovalov toteaa Window on Eurasia -sivuston englanninkielisessä käännöksessä.

Radio Free Europen kommentaattori Jaroslav Shimov korostaa, että iso osa Itävallan väestöstä oli siihen aikaan mielissään, koska he pitivät itseään saksalaisina.

Shimovin mukaan sekä Saksan että Itävallan natsien propagandan vuoksi monet itävaltalaiset eivät nähneet yhdistymistä huonona asiana.

Shapovalov korostaa, että länsimaat eivät tehneet käytännössä mitään estääkseen Anschlussia.

– He katsoivat rauhoittelevansa Hitleriä sillä tavalla. Pohjimmiltaan Putin luottaa siihen, että länsimaat suhtautuvat samalla fatalistisella tavalla Krimin tilanteeseen.

– Krimiä ei pidä kuitenkaan luovuttaa Putinille rauhoittelumielessä, koska muuten hänen aggressionsa eivät koskaan lopu. Venäjälle asetetut pakotteet osoittavat, että länsimaat eivät ole ainakaan vielä taipuvaisia toistamaan aikaisempia virheitään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)