Verkkouutiset

EU:lta tiukka viesti Venäjälle: Kukaan ei halua lieventää pakotteita

EU-maiden ulkoministerit ovat yksimielisiä Venäjälle asetettujen pakotteiden säilyttämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-maiden ulkoministerit lähettivät Venäjälle selvän viestin maanantaina kokouksensa jälkeen; Venäjälle asetettuja pakotteita ei haluta lieventää. Myös Venäjään myötämielisemmin suhtautuneet maat olivat tätä mieltä, kertoo EUObserver.

EU-maiden ulkoministerit kokoontuivat maanantaina Brysseliin keskustelemaan terrorismin torjunnasta ja Venäjästä.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini totesi kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että ministerit olivat yksimielisiä pakotteiden säilyttämisestä niin kauan, kunnes Venäjä vetäytyy Itä-Ukrainasta.

Mogherinin mukaan EU-ministerit keskustelevat mielellään Venäjän kanssa globaaleista aiheista kuten terrorisminvastaisista toimista ja ilmastonmuutoksesta.

– Viimeaikaiset tapahtumat Itä-Ukrainassa eivät ole rohkaisevia EU:n ja Venäjän suhteita silmällä pitäen, pikemminkin päinvastoin, Mogherini sanoi.

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat yltyneet viimeisen viikon aikana. Ukrainan armeijan mukaan noin 700 venäläissotilasta tuli maanantaina Ukrainan rajan yli tukemaan separatisteja taisteluissa hallituksen joukkoja vastaan.

– Suhteita ei normalisoida.

Tšekin tasavallan, Saksan ja Unkarin ulkoministerit lähettivät samanlaiset terveiset.

– Ottaen huomioon tämänhetkisen tilanteen Itä-Ukrainassa, kukaan ei ollut halukas lieventämään Venäjälle asetettuja pakotteita, totesi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto lisäsi, että Venäjä ei ole tehnyt mitään noudattaakseen viime vuonna sovittua tulitaukoa Minskissä.

– Ilman tätä näköpiirissä ei voi olla positiivista muutosta, Szijjarto sanoi.

Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni, joka toivoi joulukuussa EU:n ja Venäjän suhteiden lämmittämistä, kommentoi tiedotustilaisuudessa ainoastaan terrorisminvastaisia toimia.

Itävalta, Luxemburg ja Espanja kommentoivat Venäjää pehmeämmin sanakääntein, mutta eivät ilmaisseet tukeaan pakotteiden lieventämiselle.

Puolan ulkoministeri Grzegorz Schetyna kertoi, kuinka “kukaan ei puhunut pakotteiden lieventämisestä, tilapäisestä keskeyttämisestä tai poistamisesta. Tällaisia puheenvuoroja ei käytetty. Korkeintaan todettiin, että suhteemme Venäjään ei pidä perustua ainoastaan pakotteisiin. Ne olivat pehmeimmät kommentit”.

Belgia, Bulgaria, Tanska, Irlanti, Liettua, Alankomaat, Ruotsi ja Iso-Britannia olivat Schetynan kanssa samoilla linjoilla.

Lue myös:

Video: Venäjän merijalkaväki hyökkäsi Donetskin lentokentälle Ukrainassa

Venäjän väitetään kärsineen jättitappiot Donetskissa – 382 sotilasta kuollut viikonloppuna

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)