Verkkouutiset

”Vaikea nähdä mitä EU ja Britannia voisivat vielä saavuttaa” – Yle: Huippukokoukselta odotetaan sopua

EU-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen sopiakseen siitä, miten Britannia saadaan pysymään unionin jäsenenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela uskoo, että EU:n huippukokouksessa löydetään sopu siitä, miten Britannia saadaan pysymään unionin jäsenenä.

– Uskon, että sopuun päästään illan tai yön aikana. Keskustelut voivat jatkua vielä perjantaiaamuna. Tilanne alkaa olla sellainen, että on vaikea nähdä, mitä Britannian ja EU:n puolella olisi vielä saavutettavissa, jos sopua ei synny. Asiasta on keskusteltu pitkään, ja nyt on neuvottelutulos pöydällä, se on jo kompromissi sinänsä. Nyt vielä yksityiskohdista väännetään, Juha Jokela sanoi Ylen Ykkösaamussa.

EU:n huippukokous alkaa torstaina Brysselissä. Asialistalla on pakolaiskriisin lisäksi Ison-Britannian EU-jäsenyyden jatko ja myönnytykset jäsenyydessä pysymiselle.

Molemmat asianlistan kohdat koettelevat EU:n yhtenäisyyttä. Britannian pääministeri David Cameronin on saatava muiden EU-maiden tuki jäsenyysehtojen liennytykselle.

– Minun nähdäkseni tässä neuvotteluprosessissa ei ole enää suurta periaatteellista riitaa.

Jokelan mukaan EU:n vaihtoehdot ovat huonot, jos Britannia päätyy jättämään unionin.

– EU:n kannalta vaihtoehdot ovat huolestuttavia. Jos käy niin, että Britannia päätyy eroamaan EU:sta, niin se on suuri poliittinen, taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen kolaus unionille. Siinä tapauksessa joudutaan miettimään, miten integraation kanssa jatketaan eteenpäin.

Jokela pitää yhtenä vaihtoehtona sitä, että integraatiota lähdetään määrätietoisesti syventämään jäljellä olevan porukan kanssa.

– Toinen vaihtoehto on se, että saattaa tapahtua tällaista purkautumista tai keventymistä, jota on pidetty keskusteluissa esillä.

Hän mukaansa Britannian pysyminen unionissa parempine jäsenehtoineen on kuitenkin jäsenmaiden ja EU-instituutioiden näkökulmasta paras vaihtoehto tässä tilanteessa.

– Se on hallittavissa oleva vaihtoehto siinä mielessä, että siihen ei liity näitä suuria ja arvaamattomia ulottuvuuksia, joita tähän Britannian mahdolliseen eroon liittyy.

Britanniassa saatetaan järjestää kansanäänestys jo kesäkuussa. Britit voivat silloin äänestää itsensä ulos EU:sta.

Britannian pääministeri David Cameron haluaa uudistaa Britannian EU-jäsenyyden ehtoja ennen kansanäänestystä.

David Cameron ajaa muista EU-maista Britanniaan tulevien työntekijöiden sosiaalitukien jäädyttämistä ja ulkomaille maksettavien lapsilisien rajoittamista.

Cameron haluaa lisäksi EU:lta takuut siitä, että Britannia voi jäädä syvenevän EU-yhteistyön ulkopuolelle ja että euron ulkopuolisia maita ei syrjitä EU-päätöksenteossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)