Verkkouutiset

EU huolissaan Turkin tapahtumista: Ihmisoikeuksia kunnioitettava

Euroopan unioni ei hyväksy Turkin toimia koulutusjärjestelmää, oikeuslaitosta ja mediaa vastaan epäonnistuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini ja EU-komissaari Johannes Hahn totevat tiedotteessaan olevansa huolestuneita Turkin julistamasta poikkeustilasta, kertoo BBC.

Mogherinin ja Hahnin mukaan poikkeustilan myötä presidentillä ja hallituksella on mahdollisuus säätää lakeja parlamentin ohi ja rajoittaa kansalaisten oikeuksia tarpeen mukaan.

Turkissa on irtisanottu ja pidätetty tuhansia ihmisiä epäonnistuneen sotilasvallankaappauksen seurauksena.

Mogherini ja Hahn kehottavat presidentti Recep Tayyip Erdogania kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja noudattamaan lakeja.

Kaksikko mukaan Turkin pitäisi myös noudattaa Euroopan ihmisoikeussopimusta. Turkki ilmoitti torstaina jättävänsä noudattamatta sopimusta maahan julistetun poikkeustilan seurauksena.

Turkin hallituksen mukaan kolmen kuukauden poikkeustilan avulla pyritään ottamaan kiinni viime viikonlopun epäonnistuneeseen sotilasvallankaappaukseen osallistuneet henkilöt.

Poikkeustilan myötä Turkissa käynnissä olevaa puhdistuskampanjaa voidaan laajentaa entisestään. Yli 50 000 ihmistä on pidätetty, erotettu työpaikoiltaan tai pantu toistaiseksi viralta. Joukkoon kuuluu muun muassa sotilaita, poliiseja, virkamiehiä, tuomareita ja opettajia.

Turkin hallituksen toimet ovat kohdistuneet myös yliopistojen ja koulujen työntekijöihin. Tiedemiesten työmatkat ulkomaille on kielletty ja ulkomailla oleskelevia tiedeyhteisön jäseniä kehotetaan palaamaan kotimaahansa.

Lisäksi 600 koulua on suljettu sekä radio- ja televisiokanavien toimilupia on peruttu ja uutissivustoja suljettu.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan erotuksista. Järjestöt pelkäävät, että hallitus yrittää päästä eroon valtionviroissa työskentelevistä opposition edustajista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)