Verkkouutiset

Carl Bildt: Euroopan otettava opikseen historiasta

Ruotsin entinen pääministeri kehottaa Eurooppaa suhtautumaan avomielisesti uusin ideoihin ja markkinoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Historia voi opettaa Euroopalle paljon tulevaisuudesta, arvioi Ruotsin kokoomuslainen ex-pääministeri Carl Bildt.

– Euroopan on otettava opikseen menneistä ajoista menestyäkseen myös jatkossa, Bildt totesi Euroopan kansanpuolueen (The European People’s Party EPP) EPP 2017 Congress -seminaarissa Maltalla.

– Euroopan pitää olla avoin muulle maailmalle ja suhtautua avomielisesti uusiin ideoihin ja markkinoihin. Suojautuminen johtaa heikkenemiseen.

Bildt osallistui keskustelutilaisuuteen, jossa pohdittiin, miten länsimaat pystyvät menestymään ja puolustamaan arvojaan myös tulevaisuudessa.

Bildt otti puheessaan lähtökohdaksi 600 vuoden takaisen Kiinan, joka oli siihen aikaan edellä Eurooppaa yhteiskunnallisessa kehityksessä.

– Kiina päätti 1400 luvulla tutkia maailmaa suuren laivaston avulla. Kiina otti Kaakkois-Aasian haltuunsa ja kävi Afrikassa sekä Arabian niemimaalla. Kiinan tutkimuslaivaston oli myös tarkoitus ylittää Tyynimeri, mutta keisari muutti mielensä, eikä tutkimusmatkailua enää jatkettu.

– Keisarillinen Kiina katsoi maailman olevan vaarallinen paikka. Maailman nähtiin olevan uhkaavan kotimaan teollisuutta. Samalla oltiin epäileväisiä ulkomaisten ideoiden ja näkemysten suhteen. Haluttiin suojautua ja sulkeutua muulta maailmalta.

Siten eurooppalaiset löysivät Henrik Purjehtija innoittaman Amerikan, aloittivat oman tutkimusmatkailunsa ja nousivat Kiinan ohi yhteiskunnallisessa kehityksessä

– Kiina sulkeutui, ja Eurooppa avautui. Nyt Eurooppaa kohtaavat haastavat ja uudet ajat.

Länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovet edelleen edelläkävijöitä teknologisessa kehityksessä, mutta eivät välttämättä kauan. Muun muassa Kiina on kuronut etumatkaa umpeen.

– Länsimaat ymmärsivät jo 1400-luvulla, että avoimet markkinat johtavat avoimiin mieliin, mikä mahdollistaa innovaatiot, kehityksen ja talouskasvun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)