Verkkouutiset

CIA:n kidutusohjelman luoja puolustaa metodejaan

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n kidutusohjelman arkkitehtina pidetty psykologi James Mitchell ei kadu tekojaan, Guardian kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mitchell ei allekirjoita tuoretta Yhdysvaltojen senaatin tiedustelukomitean kidutusraporttia, jonka mukaan syyskuun yhdennentoista päivän terrori-iskujen jälkeen epäiltyjen terroristien kuulusteluissa käytetyt metodit olisivat olleet paljon aiemmin luultua brutaalimpia. Raportin mukaan kidutuksella ei saatu käyttökelpoista tiedustelutietoa.

Salassapitovelvollisuuden vuoksi hän ei voi paljastaa kidutusohjelman yksityiskohtia. Mitchell pitää sitä kuitenkin menestyksenä.

“Minua ärsyttää se, kuinka ohjelman pahoja puolia on kaunisteltu ja joitakin hyviä puolia mustamaalattu”, Mitchell sanoo Guardianin haastattelussa.

Mitchellin mukaan on epäreilua tuomita tuolloin tehdyt toimet lehdistössä kymmenen vuotta myöhemmin.

“Kentällä toimineet tekivät parhaansa sen puitteissa, mitä he ymmärsivät silloisen lain sallivan”, Mitchell toteaa.

Mitchell muistuttaa, että kidutusohjelma kehitettiin syyskuun terrori-iskujen jälkimainingeissa.

“Suurin pelko oli jonkinlainen ydinlaite. Nyt 13 vuoden päästä on helppoa sanoa, että homman olisi voinut hoitaa paremmin, kun mitään laitetta ole ollut ja kaikki, jotka halusivat rakentaa sellaisen, ovat joko kuolleet tai jääneet kiinni”, Mitchell sanoo.

Mitchellin metodeihin kuului lehtitietojen mukaan muun muassa vesikidutusta, hankaliin asentoihin pakottamista, päivien univajeen aiheuttamista ja kuulusteltavien sulkemista pieneen laatikkoon.

Mitchellin mukaan kovien kuulustelukeinojen käytössä on kyse tuloksista.

“Työskentelin monille eri organisaatioille ja niissä todellakin välitetään tuloksista”, Mitchell sanoo.

CIA on joutunut senaatin tiedustelukomitean hampaisiin kidutusraportin vuoksi. Komiteaa johtava senaattori Dianne Feinstein on jopa syyttänyt tiedustelupalvelua henkilökuntansa tietokoneiden vakoilemisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)