Kohtalonpäivä kesäkuussa - Cameronin kabinetissa epäilyksiä EU-sopimuksesta

Pääministerin mukaan Britannian kesäkuun päätös on aikakautemme merkittävin.

  • LKS 20160220 British Prime Minister David Cameron makes a statement to the media outside 10 Downing Street in London on February 20 , 2016 regarding the EU negotiations and to announce the date of the in-out EU referendum after chairing a meeting of the cabinet. Prime Minister David Cameron takes a deal giving Britain "special status" in the EU back to London on February 20 hoping it will be enough to keep his country in the bloc as campaigning begins for a crucial in-out referendum. The prime minister announced that the referendum would be held on June 23. / AFP / JUSTIN TALLIS - LEHTIKUVA / AFP

    David Cameron ajaa nyt Britannian jatkoa EU:ssa.

    ()

Britannian pääministeri David Cameron on päättänyt, että Britannia järjestää EU-jäsenyydestään kansanäänestyksen torstaina kesäkuun 23. päivä. Kansa saa siis päättää, jatkaako saarivaltio unionissa vai alkaako eroamisprosessi.

Cameron ilmoitti aikataulusta lauantaina hallituksensa kokoontumisen jälkeen. Pääministeri suosittelee Britannian pysymistä unionissa,

– Valinta on teidän (kansan) käsissänne, mutta minun suositukseni on selvä: uskon, että Britannia on turvallisempi, voimakkaampi ja parempi uudistuneessa EU:ssa, Cameron perusteli FT:n mukaan.

Vaikka Cameron ajaa nyt voimakkaasti Britannian pysymistä EU:ssa, hänen kabinetissaan on monia epäilijöitä. Jopa Cameronin läheinen, oikeusministeri Michael Gove on kertonut "olevansa pakotettu" kampanjoimaan Britannian EU-eron puolesta. Hän oli tyytymätön saavutettuun neuvottelutulokseen Britannian ja EU:n välillä.

Cameron uskoo silti jäsenyyteen EU:ssa

– Euroopan jättäminen olisi uhka taloudellemme ja kansalliselle turvallisuudellemme.

Cameron kuvaa kansanäänestystä Britannialle aikakautemme suurimmaksi päätökseksi.

Britannian ja EU:n sopimuksessa muun muassa sovittiin, että jäsenmaille annettaisiin mahdollisuus indeksoida muualta tulevien lasten lapsilisä perheen lähtömaan tasolle, joka mahdollistaa siis pienempien sosiaalietujen maksamisen toisen EU-maiden kansalaisille. Tarkoitus on luoda myös hätätilamekanismi, jolla jäsenmaa voi luvan saatuaan rajoittaa uusien toisista EU-maista tulevien työntekijöiden tiettyjä sosiaalietuuksia määräajan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.