Verkkouutiset

Barroso HS:lle: Britannian kansanäänestys vaarallinen

EU-komission väistyvä puheenjohtaja José Manuel Barroso pitää Britannian pääministerin lupaamaa kansanäänestystä vaarallisena, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

José Manuel Barroso pitää brittien kansanäänestystä EU-jäsenyydestä vaarallisena, vaikka uskookin, että britit äänestävät EU:ssa pysymisen puolesta. Hänen mielestään kansanäänestyksien vaara piilee siinä, että itse asia jää helposti tietyn poliittisen tilanteen tai tunteiden vangiksi.

– Esimerkiksi jos hallitus ei ole suosittu juuri silloin, on paljon suurempi mahdollisuus, että ihmiset äänestävät vastaan. Ei siksi, että olisivat päätöstä vastaan, vaan siksi, että vastustavat hallitusta.

Barroson mielestä kansan ei pitäisi äänestää suurista geopoliittisista asioista, vaan esimerkiksi uudesta moottoritiestä tai ydinvoimasta.

Barroson mielipiteen ymmärtää sitä tietoa vasten, että hänen kaudellaan on ollut muutama epämiellyttävä kansanäänestys. Vuonna 2005 ranskalaiset ja hollantilaiset romuttivat kansanäänestyksissä EU:n perustuslain. Siitä seurasi EU:n perustuslaillinen kriisi. Tänä syksynä Barroso jännitti muiden eurooppalaisten tavoin Skotlannin kansanäänestyksen tulosta.

Barroson puheenjohtajakauteen ovat kuuluneet lisäksi 2007 alkanut finanssi- ja velkakriisi ja viimeksi Ukrainan kriisi.

– Olen elänyt kaikki nämä kymmenen vuotta pysyvässä kriisitilassa, portugalin entinen pääministeri Barroso sanookin.

EU-komission puheenjohtajana aloittaa parin viikon päästä luxemburgilainen Jean-Claude Juncker.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)