Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi pienentää diabetesriskiä

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on yhdistetty myös pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

  • LKS 20111125  20110922 IMA 20040713 - HELSINKI - LAATIKKOVIINI: Nainen ja laatikkoviini. // A glass is being filled with red wine from a wine box. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO / ri / IMAP

    Tuoreen tutkimuksen mukaan lasillinen viiniä aterian yhteydessä paransi aikuistyypin diabetesta sairastavien kolesteroli- ja glukoositasoja.

    ()

Kohtuullisesti alkoholia käyttävät saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan tai äärimmäisen harvoin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 26 tutkimuksen ja 700 000 potilaan tiedot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Tutkimusten seurantojen aikana 32 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulosten perusteella kohtuudella alkoholia käyttävät sairastuivat diabetekseen 17–26 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet alkoholia.

Alkoholia yli kohtuukäytön juovat eivät sairastuneet sen todennäköisemmin tai harvemmin kuin alkoholia välttävätkään. Kohtuukäyttönä pidetään yleensä naisilla enintään yhtä ja miehillä enintään kahta alkoholiannosta päivässä.

Hiljattain julkaistiin myös tutkimus, jossa lasillinen puna- tai valkoviiniä aterian yhteydessä paransi aikuistyypin diabetesta sairastavien kolesteroli- ja glukoositasoja. Kohtuullinen alkoholinkäyttö on yhdistetty myös pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tutkimuksissa havaittuihin yhteyksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa alkoholin lisäksi aikaisempi sairaushistoria ja hyvin moni muu elämäntapoihin liittyvä seikka, joten alkoholinkäyttöä ei kannata lisätä terveyshyötyjen toivossa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Nutrition -lehdessä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.