Verkkouutiset

Asiantuntija Ylelle Afganistanista: Naton ei olisi pitänyt mennä sinne kuin kouluun

Asiantuntijoiden mukaan Afganistanin tulevaisuus on huteralla pohjalla monikansallisen ISAF-operaation lähestyessä loppuaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nato meni Afganistaniin opettelemaan, miten tällaisia missioita tehdään. Sinne ei olisi pitänyt mennä kuin kouluun. Pitäisi tietää, mitä tekee, sanoo Yle Uutisten haastattelema EU:ssa ihmisoikeusneuvonantajana työskentelevä Sari Kouvo.

YK:n valtuuttama monikansallinen ISAF-operaatio käynnistyi Afganistanissa tammikuussa 2002. Sen tarkoituksena oli tukea Afganistanin uutta hallintoa ja luoda vakautta maahan. ISAF-operaatio päättyy vuoden 2014 lopussa. Vastuu maan turvallisuudesta siirtyy Afganistanin omille turvallisuusjoukoille.

Afganistan astuu epävarmuuden aikaan vuonna 2015. Tuolloin ISAF-operaatio muuttuu tukioperaatioksi, jossa huomattavasti pienempi määrä länsijoukkojen sotilaita kouluttaa ja tukee Afganistanin turvallisuusjoukkoja, mutta ei osallistu itse sotimiseen.

Ilmapiiri Afganistanissa on juuri nyt kireä. Siihen vaikuttaa maan sisäinen tilanne. Myös ääri-islamistiset ryhmät ovat vahvistuneet voimakkaasti Lähi-idässä.

– Ihmiset ovat huolestuneita, että täällä käy samoin kuin Irakissa ja Syyriassa. He pelkäävät, että Afganistanin armeija ei pysty yksin puolustautumaan Talibanin ja muiden terroristiryhmien hyökkäyksiltä. Joillakin talibaneilla ja terroristiryhmillä on kytköksiä ISIS:iin, sanoo tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Ahmad Nader Nadery.

Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak on myönteisempi – mutta vain, jos ulkovallat jaksavat rahoittaa Afganistanin jättiarmeijaa ja hallintoa. Raha pitää Afganistanin johdon ja varsinkin sille lojaalin valtaeliitin tyytyväisenä.

– Jos heille maksetaan, niin en näe riskiä, että ajauduttaisiin sisällissotaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että taisteluja tai itsemurhapommituksia ei tapahtuisi, Salonius-Pasternak sanoo.

Tavallisten afganistanilaisten kääntyminen talibanien kannattajiksi on kuitenkin todellinen uhka. Sari Kouvo painottaa, että erityisesti Afganistanin armeijan sotilaiden palkkauksesta on huolehdittava. Sotilas elättää palkallaan perheensä lisäksi isomman joukon sukulaisia ja lähipiiriä. Köyhässä maassa elanto otetaan sieltä, mistä se saadaan.

– Muuten mahdollisuutena on siirtyminen rikollisten tai kapinallisten leipiin. Miten vain voi käyttää omaa asettaan elannon hankkimiseen, Kouvo huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)