Verkkouutiset

Kremlin tuntematon superhaukka – hän sai Venäjän valloittamaan Krimin

Kremlin vähiten tunnettu valtahahmo Nikolai Patrushev oli 1990-luvulla Karjalan turvallisuusministeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yksi Mihail Zygarin henkilökuvista Venäjän huipulta hänen kirjassaan Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia (Otava) piirtyy Nikolai Patrushevista, 65. Zygar kirjoittaa kirjansa lopussa, että jos kirja jatkuisi, Patrushevista tulisi tulevaisuuden uuden luvun sankari.

Haukkamainen Nikolai Patrushev oli FSB:n päällikkö 1999-2008 ja on sen jälkeen toiminut Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerinä. Hän saattaa olla Vladimir Putinin läheisin mies. Neuvostojohtaja ja KGB-mies Juri Andropovia esikuvanaan pitävä Patrushev oli 1992-94 Karjalan turvallisuusministeri, joka tuolloinkin ylpeili neuvostomenneisyydellään.

Kenraaliksi ylennetyn Nikolai Patrushevin kuvaillaan olevan vaikutusvaltaisin silovikki eli turvallisuuselinten miesten klikin jäsen Venäjällä.

Silovikkien kerrotaan elättävän salaliitto- ja historiateoriaa, jossa suuri ja rikas imperiumi tuhoutuu lännen juonitellessa sitä vastaan ja bysanttilaisten oligarkkien ryöstäessä kansalliset rikkaudet länteen

FSB:n johtajana Patrushev aikanaan kehitti Vladimir Putinille selityksen siihen, mitä vastaan Tshetsheniassa soditaan. Kun al-Qaida hyökkäsi 2001 USA:an, oli Putinin helppo sanoa olevansa samaa vihollista vastassa.

”Venäjän johto ikään kuin osti oman propagandansa”, Zygar kirjoittaa.

Kirjan mukaan Patrushevista tuli vuoden 2014 Ukrainan vallankumouksen jälkeen ”yksi uuden venäläisen isolatinismin pääideologeista”.

Vuoden 2014 helmikuun 22.-23. välisenä yönä Venäjän johto pohti Ukrainan Viktor Janukovitsin pelastamista. Putin sanoi myöhemmin, että Ukrainassa uudet vallanpitäjät halusivat tappaa tämän. Palatsissaan Novo-Ogarjovossa Putin, Patrushev, FSB:n Aleksander Bortnikov ja presidentin hallinnon johtaja Sergei Ivanov valvoivat koko yön. Päätettiin aloittaa Krimin valtaus.

”Keskustelukumppanit ottivat tämän idean vastaan kuka enemmän kuka vähemmän innokkaasti. Patrushev kannatti innokkaasti ja kehotti Putinia tekemään päätöksen saman tien, (puolustusministeri Sergei) Shoigu taas oli äärimmäisen varovainen”, Mihail Zygar kertoo kirjassaan.

Konkreettinen Krim-suunnitelma oli tuotu Kremliin jo joulukuussa 2013.

”Juuri silloin Moskovaan tuotiin Krimin korkeimman neuvoston puheenjohtaja Dmitri Konstantinov, joka ilmoitti turvallisuusneuvoston sihteerille Nikolai Patrusheville, että jos Janukovits kaatuu, autonomisen tasavallan vallanpitäjät ovat valmiita ’siirtymään Venäjään’. Patrushev oli hämmästynyt moisesta päättäväisyydestä, mutta silminnäkijöiden mukaan iloisesti yllättynyt”.

Kirjassa kerrotaan vuoden 2000 elokuvahitistä Veli 2, jossa venäläinen sotaveteraani matkustaa Amerikkaan auttamaan kuolleen ystävänsä veljeä. Vladimir Putinin ja Nikolai Patrushovin kerrotaan olleen elokuvasta vaikuttuneita ja siteeranneen mielellään sen repliikkejä kuten ”sano minulle, amerikkalainen, missä on voima”.

”Arkipäiväinen amerikkalaisvastaisuus, jonka ruumiillistuma elokuvasta Veli 2 tuli, sopi hyvin niin Patrushevin maailmankuvaan kuin hänen poliittisiin intresseihinsäkin. Ihmiset Vladimir Putinin lähipiiristä sanovat, että Nikolai Patrushev on yhteisön eniten aliarvioima hahmo Venäjän johdossa”, kirjassa todetaan.

Patrushevin sanotaan ideoineen useimmat Putinin erikoisoperaatiot kuten Krimin.

”Sanotaan, että Putin ei oikeastaan halunnut nähdä häntä seuraajanaan FSB:ssä, mutta hänen onnistui aina pysyä satulassa. Juuri Patrushev selitti aina Putinille, että viholliset ovat piirittäneet hänet, että amerikkalaisiin ei voi luottaa, että FSB on välttämätön tuki, jota ilman ei voi pysyä vallassa”.

”Tultuaan vuonna 2008 presidentiksi Dmitri Medvedev erotti Nikolai Patrushevin FSB:n johtajan virasta vaikean sairauden takia ja siirsi hänet vähemmän vastuunalaiseen turvallisuusneuvoston sihteerin virkaan. Patrushev kuitenkin voitti kohta sairauden ja Vladimir Putinin palattua Kremliin aloitti jälleen myrskyisän poliittisen toiminnan”.

”Lokakuun 15. 2014 valtiollinen Rossijskaja Gazeta julkaisi hänen haastattelunsa, ohjelmallisen manifestin otsikolla ’Toinen kylmä sota’. Osapuilleen siitä päivästä Venäjän yhteiskunnassa vuosikausia suosiota kerännyt arkipäivän Amerikan vastaisuus muuttui tieteelliseksi Amerikan vastaisuudeksi, joka esitettiin Venäjän uutena virallisena ideologiana”, kirja kuvailee Nikolai Patrushevin merkitystä.

”Seuraavissa haastatteluissa Patrushev kehitteli tätä ajatusta (lännen iskusta Venäjää vastaan) lisäten syytöksiä Yhdysvaltoja kohtaan: ISISin perustamisesta natsismin jälleensyntymään Baltian maissa ja Ukrainassa”, kirja kuvailee helmikuuta 2015.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)