Verkkouutiset

”Venäjän uskotaan olevan elämää suurempi sotavoima – Zapad-17 on jo onnistunut”

Suomalaisasiantuntija valittelee läntistä kyvyttömyyttä suhtautua alkavaan sotaharjoitukseen realistisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Monille eurooppalaisille Zapad-17 on pelottava, koska sotilaalliset estämisvälineet puuttuvat Euroopasta lähes kokonaan. Jos Euroopan sotilaalliset valmiudet olisivat riittävät, olisi Zapad-17 yksi harjoitus muiden joukossa. Jotkut ovat reagoineet hälytyksillä, toiset käyttävät tilaisuutta rakentavammin painostaakseen liittouman johtajia luomaan uudelleen analyyttisia työkaluja, doktriineja ja kykyjä, joita Euroopan puolustamisessa tarvitaan.

Näin kirjoittaa maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti everstiluutnantti Jyri Raitasalo Defense One -julkaisussa.

Hän käsittelee tällä viikolla Venäjän läntisessä sotilaspiirissä, Valko-Venäjällä ja Kaliningradissa alkavaa Zapad 17 -sotaharjoitusta.

Jyri Raitasalon mukaan ”läntiset poliitikot ja media ovat halukkaasti voimistaneet Moskovan viestiä elämää suuremmasta sotavoimasta”.

– Krimin, Itä-Ukrainan ja Syyrian jälkeen Zapad-17 tuntuu paljon vaarallisemmalta kuin 2013 edeltäjänsä. Venäjä tuntuu itsekin todellakin vaarallisemmalta läntisille yhteiskunnille, ja läntiselle medialle erityisesti, joka on myöntänyt Moskovalle briljantin ja huippuunsa viritetyn informaatiosodankäynnin ja kyberiskujen sädekehän. Oletettavasti ”pienet vihreät miehet” ja heidän Venäjälle antamansa kiistämisen kyky sen maananastuksessa osoittivat jotain uutta valtiomiestaidon ja suurvaltapolitiikan alalla, everstiluutnantti kirjoittaa ironisesti.

Hän väittää, ettei kyse ole Venäjän kunnostautumisesta uudessa sodankäynnissä, vaan että ”meillä lännessä on masentavan matala ymmärrys suurvaltapolitiikan ja konfliktihakuisen suurvaltapolitiikan käytöksestä”.

Everstiluutnantti Jyri Raitasalo huomauttaa, että Zapadista on oltu levottomia (”fretting”) jo ainakin kuusi kuukautta, vaikka se ei ole alkanutkaan. Samaan aikaan Venäjä on lähinnä pysytellyt hiljaa.

Hänen mukaansa ”Euroopassa heikkous on antanut Venäjän vaikuttaa voimakkaammalta kuin se todellisuudessa on”.

– Sudesta koko ajan huutaminen – Zapad-17:n tapauksessa yli kuusi kuukautta – haittaa kykyämme seurata, keskustella ja reagoida Venäjän sotilaalliseen kykyyn, Raitasalo toteaa.

– Joka tapauksessa pian tiedämme mitä tapahtuu Zapad-17:n aikana ja sen jälkeen. Päänäyttämö on avautumassa sota-alueella lähellänne.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)