Verkkouutiset

Huippunäyttelijä narutti kiinni 45-50 merkittävää vakoojaa

Vakoiluselvittelyissä käytetty FBI:n "mestarinäyttelijä" Dmitri Droujinski on etninen venäläinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tässä Verkkouutisten jutussa kerrotun eläkkeellä olevan FBI-agentti Dmitri Droujinskin isoisä kuoli Venäjällä valkoisten riveissä taistelemassa bolsevikkeja vastaan. Droujinskin kotona puhuttiin venäjää.

Amerikkalaistunut poika meni 21-vuotiaana USA:n merijalkaväkeen ja on yhä kiitollinen sinne pääsemisestään. Hän halusi tehdä jotain maan hyväksi.

Hän päätyi yli kolmeksi vuosikymmeneksi tekemään mestarillisia näyttelijäsuorituksia. FBI:ssa Droujinski suuntautui heti erikoismieheksi tekemään ”väärien liputusten” tapauksia, joissa agentti teeskentelee olevansa jonkin muun maan edustaja kuin omansa.

Ensimmäinen kohde oli laivaston merisotilas, joka oli saanut informaatiota sukellusveneistä ja jonka havaittiin olevan yhteydessä Neuvostoliiton lähetystöön. Vaikka merisotilas kieltäytyi tapaamasta Droujinskia, huomasivat tämän esimiehet, että hän on synnynnäinen näyttelijä.

Vakoojat eivät olleet Droujinskin henkilökohtainen huolenaihe, mutta terroristit olivat. Heillä oli aseita, ja Droujinski naamioituikin aina.

Vakoojia Droujinski sai kiinni 45-50. Suurimman kalansa hän kalasti 1980-luvun lopulla USA:n armeijan upseeri James W. Hallista. Tämän arvioidaan tehneen USA:lle kolmen miljardin dollarin vahingot myymällä itään tietoja radiotiedustelusta.

Hallille ja Droujinskille, joka oli tällä kertaa KGB:n ”Vladimir”, järjestettiin hotellitapaaminen. Hall näki ”Vladimirin” laukusta pilkottaneet rahat.

”Vladimir” kehui Moskovan todella arvostavan Hallin työtä ja veljien itäsaksalaisten veljien kyllä jakavan saamansa tiedot, mutta Moskova haluaisi enemmän eivätkä itäsaksalaiset ehkä ole maksaneet tarpeeksi.

James W. Hall antoi samalta istumalta kolme Top Secret -dokumenttia. Käveltyään ulos huoneesta 60 000 dollaria taskussaan hänet pidätettiin parkkipaikalla. Hän sai 40 vuoden tuomion ja niin ikään jutussa tuomittu Turkin kansalainen 14 vuoden tuomion.

Smithsonianin artikkelissa kerrotaan myös useiden muiden Dmitri Droujinskin kiinni saamien vakoojien tarinat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)