Verkkouutiset

Kun Brezhnev protestoi ympäripäissään tarjoilun loppumista ja toveri ampui ravintolan kattoon

Neuvostojohtaja Leonid Brezhnev muisteli itse ensimmäisen voitonpäivän railakasta viettoaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt 95-vuotias Anatoli Tsernjaev toimi Neuvostoliiton johdon huippuavustajana niin 1970- kuin 1980-luvullakin. Hänen päiväkirjojaan englanniksi kääntänyt National Security Archive on juuri julkaissut miehen vuoden 1976 tekstit.

Päiväkirja sisältää mehukkaan kertomuksen ilmeisesti joulukuulta 1975. Tsernjaev on kirjannut sen ylös tammikuussa 1976.

Oli vietetty neuvostojohtaja Leonid Brezhnevin (1906-82) syntymäpäiviä Zavidovossa illallispöydässä kynttilänvalossa. Syntymäpäiväsankari oli lukenut ääneen venäläisiä runoja.

– Hänellä on eräänlaisia näyttelijän lahjoja. Seuraavana aamuna, yhä vähän humalassa, hän jostain syystä muisti voitonpäivän paraatin 1945, juhlimassa mukana ollut Anatoli Tsernjaev kirjoitti.

Leonid Brezhnev oli muistellut, miten hän (tuolloin 39-vuotiaana) oli kaatanut lähellä Josif Stalinin (1878-1953) katsomapaikkaa tuolille pinotut kymmenet lautaset.

Seuraavaksi Brezhnev oli kertonut, miten hän oli mennyt lentäjälegenda Alexander Pokryshkinin (1913-85) kanssa hotelli Moskovan ravintolaan juomaan.

– Kun heitä pyydettiin keskiyön jälkeen lähtemään, Pokryshkin otti esiin aseen ja alkoi ampua kattoon (seuraavana aamuna se raportoitiin Stalinille, joka tiuskaisi: ”Sankarille on sallittua!”), Tsernjaev merkitsi muistiin.

– Hän (Brezhnev) oli ollut aivan humalassa kävellessään voitonjuhlista kotiin vaimonsa kanssa ja aloittanut keskustelun (kuusimetrisen, lähellä Kremliä olevan) Tsaarin kellon kanssa. Viimeisen tarinan hän esitti erityisen kuvauksellisesti, elein, humalaisin ilmein, kompastellen ja niin edelleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)