Verkkouutiset

Espanjan pääministeri VU:lle: Seuraavat kaksi vuotta ovat kriittiset EU:lle

EU-huippukokous Brysselissä käydään epätietoisissa Brexit-tunnelmissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy totesi Verkkouutisille tiistaina Brysselissä, että ”seuraavat kaksi vuotta ovat kriittisiä EU:n tulevaisuudelle”.

Mariano Rajoy oli kiiruhtamassa EU-huippukokousta valmistelevaan eurooppalaisten keskustaoikeistopuolueiden tapaamiseen. Rajoyn puolue voitti sunnuntaina parlamenttivaalit Espanjassa.

Parhaillaan käynnissä olevan EU-huippukokouksen tärkein tavoite on löytää yhteisymmärrys Britannian eroneuvottelujen aikataulusta ja prosessin käytännön toteutuksesta.

Mariano Rajoyn mukaan Britannian erottamisessa ei saa kiirehtiä.

– Tärkeintä on löytää yhdessä rauhassa paras mahdollinen ratkaisu koko Euroopalle, hän totesi.

Suomi: ripeästi eteenpäin

Moni EU-maiden johtajista ei kuitenkaan jaa Espanjan kantaa. Suomea huippukokouksessa edustavan pääministeri Juha Sipilän mukaan vallalla on käsitys, että Britannian on syytä antaa ”käytännönläheisen nopea eroilmoitus”.

Samaa alleviivasi ensimmäiseen EPP:n valmistelevaan kokoukseensa osallistunut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Britannialle on rakennettava nyt selkeä tiekartta. Emme voi jäädä Brexitin vangeiksi useiksi vuosiksi, Petteri Orpo sanoi.

Itävallan varakansleri Reinhold Mitterlehner varoitti, että mitä kauemmin odotamme, sitä vaikeammaksi ja sekavammaksi tilanne käy paitsi EU:ssa, myös Britanniassa.

EU-päämiesten huippukokouksen lisäksi valtaosa jäsenmaiden puoluejohtajista on Brysselissä pohtimassa ennen kokematonta tilannetta ja 27 jäsenmaan unionin tulevaisuutta. Huippukokous jatkaa keskustelua Britannian ja EU:n suhteesta keskiviikkona. Verkkouutiset seuraa huippukokousta paikan päällä.

HELI SATULI, Bryssel

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)