Verkkouutiset

Järkyttävästi kuolleilla 32 suomalaislapsella ei muistomerkkiä, nyt yksityiskohdista riidellään

Michiganin Calumetin 1913 paniikissa kuolleet suomalaiset saanevat vihdoin nimensä muistokiveen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jouluaaton 1913 suuressa lakkoväen joulujuhlissa USA:n Michiganissa syntyi paniikki oletetusta tulipalosta. Pakoreitin suljettuun portaikkoon tukehtui muiden joukossa 50 amerikansuomalaista. Heistä 32 oli lapsia.

Italian Hall massacreksi USA:ssa kutsutun tragedian uhreilla ei koskaan ole ollut muistomerkkiä, jossa heidän nimensä olisivat. Uhrien henkilöllisyydet ja taustat ovat muutenkin jääneet taka-alalle asiasta puhuttaessa.

Tragedia tapahtui amerikanitalialaisten kokoontumissalissa Michiganin Calumetissa. Talo purettiin 1984, mutta sen sisääntulo-oven kaari jätettiin jäljelle muistoksi.

Kaari on tänään tapauksen fyysinen muisto, jonka luona askeettisessa puistossa on tapahtumakulusta yleisesti kertova taulu ja ay-poliittisia julistuksia. Uhreista ei kerrota mitään.

Italian Hall -puistoa nyt suunnittelevan komitean puheenjohtaja Mike Lahden mukaan puistoon ollaan saamassa 2,3 metrin korkuinen musta muistokivi. Siihen on määrä saada uhrien nimet.

Komiteassa riideltiin siitä, pitääkö muistokiven olla graniittia vai lasia. Helmikuussa komitea äänesti asiasta 3-3. Lahden on nyt syytetty omavaltaisesti tilanneen graniittisen ratkaisun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)