Verkkouutiset

Paljastuksia KGB-arkistosta: Näin Moskova tuki kansainvälistä terrorismia

Neuvostoliitto edesauttoi merkittävästi palestiinalaisterroria 1960- ja 70-luvuilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Australia/Israel & Jewish Affairs Council on julkaissut sivuillaan israelilaistoimittajan Vasili Mitrohinin KGB-arkistosta tekemiin löytöihin perustavan esseen.

Arkiston tiedot kertovat Neuvostoliittoa palvelleista palestiinalaisista ja Neuvostoliiton tuesta heidän terrorismilleen.

Maaliskuussa 1970 neuvostolaivaston Kursograf-alus käskettiin salaisessa ”Vostok”-operaatiossa hakemaan Jemenin edustalta rahtia. Mukana tuli matkustaja, jonka kanssa kukaan ei saanut puhua.

Matkustaja oli majuri Sergei Grankin, jonka osasto vastasi KGB:ssa ”vapautusliikkeistä” maailmalla. Hänen johdollaan rahti siirrettiin Adeninlahdella pimeässä siviilialukseen: konekiväärejä, sinkoja, kranaatteja, tarkka-ampujien kiväärejä, miinoja ja silloista huipputeknologiaa edustaneista kaukolaukaistavia miinoja.

Siviilialuksessa vastaanottajana oli KGB:n ”Nationalist”. Hän oli todellisuudessa palestiinalaisjärjestö PFLP:n Wadi Haddad, yksi maailman tuolloin kuuluisin terroristi. Mahtava aselahti tuli hänen käyttöönsä terrori-iskuihin ja salamurhiin ympäri maailmaa.

Puolta vuotta myöhemmin aseita käytettiin neljän lentokoneen kaappaamisessa New Yorkiin ja yhden kaappaamisessa Lontooseen. Yksi kaappauksista epäonnistui ja siitä pidätettiin yhä elossa oleva Leila Khaled. Neljä konetta lensi Jordaniaan.

Tästä alkoi Musta Syyskuu, joka muutti Lähi-idän historiaa.

Aseita käytettiin myös amerikkalaistaan murhiin Libanonissa, israelilaisten murhiin Euroopassa ja öljylähteiden räjäyttämiseen. Aseita riitti vielä 1976 kuuluisaan Entebben kaappaukseen.

KGB-arkiston dokumenttien mukaan Neuvostoliitto tuki Wadi Haddadia ja hänen miehiään myös koulutuksella ja varoilla. Wadi Haddad oli Moskovan erityissuosiossa, koska PFLP koostui George Habashin johtamista marxilaisleniniläisistä palestiinalaisista. Haddad oli hänen kakkosmiehensä. Molemmat terroristijohtajat olivat taustaltaan lastenlääkäreitä.

Tapahtumapaljastusten toinen osa löytyy tästä linkistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)