Jopa 10 000 pakolaislasta kateissa - "emme tiedä mitä he tekevät"

Iso joukko ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on Europolin mukaan kadonnut saavuttuaan Eurooppaan. Rikollisuudella pelätään olevan asian kanssa tekemistä.

  • STT-LEHTIKUVAN VUODET KUVAT 2015
LKS 20151230  Irakilaiset turvapaikanhakijat odottavat pääsyä Tornion Lappia-talon vastaanottokeskukseen. Kolmilapsinen perhe on matkannut yli kuukauden ajan Irakin Bagdadista läpi Euroopan Suomeen. Perheen tytär Wed juo pillimehua äiti Luman ja isä Thaeerin keskustellessa taustalla Torniossa 18. syyskuuta 2015. ... Iraqi refugees wait for getting in a Tornio refugee reception centre. A family with three children has travelled over a month from Bagdad through Europe to Finland. Daughter Wed drinks from a juice carton while her parents, mother Luna and father Thaeer discuss in the background in Tornio, northwestern Finland, 18th September 2015. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

    Eurooppaan saapui viime vuonna 270 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

    ()

Europolin esikuntapäällikkö Brian Donaldin mukaan lapset ovat kadonneet rekisteröidyttyään maiden viranomaisille, kertoo The Guardian. Pelkästään Italiassa on Donaldin mukaan kateissa 5000 alaikäistä turvapaikanhakijaa ja Ruotsissakin noin tuhat.

"Ei ole kohtuutonta sanoa, että etsimme yli 10 000 lasta. Kaikki heistä eivät ole joutuneet rikollisten kynsiin. Osa heistä on perheenjäseniensä mukana. Mutta me emme tiedä mitä ketä he ovat, mitä he tekevät tai kenen kanssa he liikkuvat", hän arvioi.

Donaldin mukaan eurooppalainen rikollisuus ja ihmiskauppa on kohdistanut huomionsa turvapaikanhakijoihin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana turvapaikanhakijoiden virran ympärille on kehittynyt oma rikollinen infrastruktuuri.

Rikollisuus näkyy muun muassa ihmissalakuljetuksena, orjuutena, hyväksikäyttönä ja seksikauppana.

"Saksassa ja Unkarissa on vankiloita, joissa suurin osa vangeista on saanut turvapaikanhakijoihin liittyvästä rikollisuudesta."

Donald kehottaa kansalaisia valppauteen. Monet kadonneet lapset piilottelevat hänen mukaansa suurimmaksi osaksi näkyvillä yhteisön keskuudessa.

"Heitä ei viedä ja pidetä vankina keskellä metsää."

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.