Tulevaisuuden työ on palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämistä

Tulevaisuudessa entistä suurempi osa työikäisistä tekee töitä yrittäjänä tai itsensä työllistäjänä.

  •  Business woman with her ipad and briefcase. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Digitalisaatio ja muut työelämän ilmiöt vievät työtä entistä itsenäisempään suuntaan.

    ()

Sitran Uusi työelämä ja kestävä talous -teeman johtaja Timo Lindholm sanoo Yrittäjäsanomille uskovansa, että väestön ikääntymisen tuomat palvelutarpeet tuovat potentiaalia freelancereille, toiminimiyrittäjille ja kevytyrittäjille. Entistä suurempi osa työikäisistä tekee töitä yrittäjänä tai itsensä työllistäjänä.

Tulevaisuudessa entistä suurempi osa työikäisistä tekee Lindholmin arvion mukaan töitä yrittäjänä tai itsensä työllistäjänä.

– Kaikki isot ilmiöt alkaen digitalisaatiosta, kansainvälisestä kilpailusta ja teknologian kehityksestä vievät työtä entistä enemmän itsenäiseen suuntaan, Lindholm sanoo.

Hän lisää, että nykyinen työelämän sääntely on raskas varsinkin pienille yrityksille, mikä on myös vienyt ihmisiä enemmän freelancer-työhön ja yksinyrittäjyyteen.

Entistä suurempi osa tekee niin sanottua kombityötä, jolla tarkoitetaan työn tekemistä eri statuksella: aamupäivät palkansaajana, iltapäivät yrittäjänä tai muutama kuukausi apurahalla ja sitten eri roolissa.

– Niin sanottuna kevytyrittäjänä työskentely on aiempaa yksinkertaisempaa ja sääntelyn kautta kannustavampaa. Kevytyrittäjänä toimimisen pelisäännöt on saatu kuntoon. Osa tekee päätoimisesti ja osa sivutoimisesti, Lindholm sanoo.

Hänen mukaansa suuryritykset eivät ole palautuneet vahvemmiksi työllistäjiksi, kuten menneinä aikoina, vaan kasvu pitää hakea pk-yrityksistä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.