Verkkouutiset

Yliopistojen rahoitus 2,7 miljardilla tuotti talouteen 14,2 miljardia

Jokainen yliopistoihin panostettu euro tuotti tuoreen selvityksen mukaan viime vuonna keskimäärin 5,26 euron arvonlisän Suomen talouteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen yliopistojen yhdistys Unifi on teettänyt Akavan, Elinkeinoelämän keskusliiton, Sivistystyönantajien ja Suomen ylioppilaskuntien liiton kanssa selvityksen yliopistojen yhteiskunnalle tuottamasta taloudellisesta lisäarvosta.

Selvityksen mukaan yliopistojen rahoitus oli viime vuonna noin 2,7 miljardia euroa. Tällä rahalla Suomen kansantalouteen syntyi selvityksen mukaan bruttoarvonlisää yhteensä noin 14,2 miljardia euroa.

Toisin sanoen jokainen yliopistoihin panostettu euro tuotti keskimäärin 5,26 euron arvonlisän Suomen talouteen.

Yliopistot työllistivät viime vuonna suoraan noin 32 000 henkilöä, mutta kaikki taloudelliset vaikutukset huomioiden työpaikkoja syntyi kansantalouteen yhteensä 136 000.

Ylipistojen tuottama bruttoarvonlisä oli selvityksen mukaan 6,6 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta ja työllisten määrästä 5,5 prosenttia.

Yhteensä Suomen yliopistot tuottivat bruttoarvonlisää 16,1 miljardia euroa. Tästä kohdentui Suomeen 88 prosenttia, Eurooppaan kahdeksan prosenttia ja muualla maailmaan neljä prosenttia.

Taloudellisten vaikutusten tärkeimmiksi lähteiksi arvioinnissa tunnistettiin yliopiston oma toiminta, opiskelijoiden toiminta, yliopistojen tuottama tuki liike-elämälle ja innovaatioille sekä yliopistokoulutuksen tuottavuushyöty.

Yliopistojen perustoimintojen eli työllistämisen, hankintojen ja investointien tuottama bruttoarvonlisä oli viime vuonna noin neljä miljardia euroa, ja niihin liittyi noin 60 000 työpaikkaa Suomessa. Yliopistot hankkivat 93 prosenttia tarvikkeista ja palveluista suomalaisilta yrityksiltä.

Opiskelijoiden Suomeen tuottama bruttoarvonlisä puolestaan oli kaksi miljardia euroa ja noin 35 000 työpaikkaa. Nämä vaikutukset syntyivät opiskelijoiden kulutuksesta, osa-aikaisesta työssäkäynnistä ja palkattomasta vapaaehtoistyöstä.

Yliopistojen yrityksille tarjoama tutkimus ja tukipalvelut tuottivat noin 3,4 miljardin euron bruttoarvonlisän, ja niihin kytkeytyi noin 39 000 työpaikkaa Suomessa. Yliopistoihin liittyvä matkailukin tuotti noin 78 miljoonan euron bruttoarvonlisän ja pari tuhatta työpaikkaa.

Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan, että viime vuonna yliopistoista valmistuneet aikaansaavat työuransa aikana talouteen noin neljän miljardin euron ylimääräisen bruttoarvonlisän.

Arvioinnissa todetaan myös, että perusrahoituksen väheneminen heikentää taloudellista vaikuttavuutta. Säästötoimena tehty leikkaus voi aiheuttaa vaikuttavuuden laskun, joka mitätöi säästövaikutuksen.

Arvioinnin toteutti skotlantilainen BiGGAR Economics, joka on tehnyt vastaavia arviointeja aiemmin Iso-Britanniassa ja muualla Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)